Трябва ли да отпадне съкратеното следствие, намалените присъди и помилването при тежки престъпления?

Благодарение на съкратено производство тежки престъпници, като убиеца на 29-годишната Виола Николова или обвинения за бруталното убийство на Виктория Маринова избягват доживотния затвор и често получават по-леки присъди.

Съкратеното съдебно следствие  засяга първата инстанция на съда, в него обвинения има право да признае фактите в обвинителния акт – това е признаване на факти, а не признаване на вина, обясниха юристи в студиото на „Здравей, България”. По този начин се приключва съдебното дело пред първата инстанция в едно –две заседания, тоест делото не се точи с години.

Възпитаван ли е като престъпник заподозрения Северин?

„При тази процедура обвиненият признава фактите и при определяне на наказанието, ако той бъде признат за виновен, доживотният затвор без замяна като вид наказание изобщо отпада, може да се наложи доживотен затвор, който автоматично се заменя с лишаване от свобода. Болшинството от колегите адвокати, когато имат такива случаи съветват своите подзащитни, което е естествено и нормално, да признаят фактите – особено, ако вече всичко е събрано качествено и  наистина се върви към осъдителна присъда. И това лице получава едно наказание, което задължително не е доживотен затвор”, обясни в студиото на „Здравей, България” бившият съдия Ивета Анадолска.

Връщат обвинения за убийството на Виктория Маринова

„Когато разсъждаваме от гледна точка на обществото, трябва да мислим не само за правата на извършителя, но и за това какви са преживяванията на жертвата при убийство, съответно – на близките на жертвата. Затова в обществото остава впечатлението, че наказателното законодателство се грижи повече за извършителите на престъпления, а не за жертвите. Затова трябва да бъдем много прецизни и моето лично мнение е, че главата от НПК, която предвижда съкратено съдебно следствие трябва да бъде допълнена”, коментира проф. Петя Шопова, адвокат и преподавател по право.

Какво предлагат юристите, вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.