Какво е автономна меридианна сензорна реакция, разкрива Ася специално за “На кафе”

Интернет е залят от видеа, в които влогъри шепнат и възпроизвеждат странни шумове, докосвайки различни предмети. Този тип клипове се наричат ASMR и предизвикват у слушателите т.н. автономна сензорна меридианна реакция. Или казано на разбираем език – оргазъм, но в мозъка. Специфичното състояние представлява приятно изтръпване на главата, врата, гърба и крайниците, което човек изпитва при различни визуални, слухови, тактилни, обонятелни или когнитивни стимулации.

В Азия са луди по видеата, в които се вижда и чува ядене на различни храни – например хрупане на кисели краставички, стрене звук от хапване на пита мед или сурова сьомга. Някои влогърки пресъздаваха и шум от близане на микрофон, което стана много модерно преди година, тъй като както се сещате видеата правеха милион гледания за нула време, но YouTube бързо се усетиха и веднага блокираха каналите на тези влогъри, тъй като съдържанието прекрачва тънката еротична граница и отива в съвсем друга посока.

Според учените няма и връзка между мозъчния АСМР оргазъм и сексуалния такъв. Невробиолози и учени и до днес не могат да определят как и защо се поражда това чувство. Според д-р Стивън Новела от медицинската школа на университета Йейл това може да е форма на мини-припадък, който се усеща приятно. Има предположения, че роля играят хормоните допамин и серотонин.

Американката Дженифър Алън пък основава научно-изследователски институт за ASMR се опитва да анализира съществуването на това явление. Какво точно обаче представлява усещането да изпиташ брейнгазъм, какви са хората, които правят и гледат тези видеа, както и какво точно представлява съдържанието им?

Отговори на тези въпроси реши да потърси Ася от “На кафе”, срещайки се с лекар и български АСМР влогър, с който ще обяснят на зрителите нагледно какво точно представлява това явление.

Повече по темата гледайте във видеото от “На кафе”.