Работодатели искат той да бъде премахнат, синдикатите – да остане

Спор за годишния отпуск по време на майчинство. Според работодателски организации не трябва да се натрупва платен отпуск за времето, в което жените са в майчинство. Поводът е решение на Европейски съд от преди няколко дни. На коренно различно мнение са синдикатите.

24-часовият работен ден на Лилия Герджикова като майка не е по-малко натоварен от 8-часовия й работен ден като преподавател. Затова е благодарна, че може да използва натрупания си годишен отпуск по време на майчинството.

„Аз след първото дете се върнах след година и половина на работа. Радвам се, че имах възможност да си използвам отпуска, защото той премина в гледане на дете, което боледуваше непрекъснато. Не знам работодателят как би се чувствал, ако аз се върна веднага на работа и след това съм в болничен всяка седмица, без реално да си върша работата”, коментира Лилия Герджикова, преподавател по френски език.

Работодателите против платения отпуск в периода на майчинство

Според работодателски организации обаче на жените да не се натрупва годишен отпуск докато са в майчинство, не е въпрос на желание, а на спазване на решение на Европейския съд след запитване от Румъния.

„Времето, през което е ползван отпуск за отглеждане на дете, не може да бъде приравнен към период, в който реално полаган труд”, коментира Ивелин Желязков,  Асоциация на индустриалния капитал.

Или с други думи - грижата за дете е едно, трудът на работното място друго. А платен годишен отпуск се давал, за да си починат служителите от работата. Синдикатите обаче защитават друга теза.

„Тези жени, които вършат този героизъм все още да раждат деца в България, трябва да бъдат всячески насърчавани, а не да им се изпращат сигнали „ние сега ще ви вземем и това””, коментира Димитър Манолов - КТ „Подкрепа”.

И все пак работодателите са изпратили предложението си до властите. От социалното министерство ще се запознаят и после ще коментират. А вицепремиерът Валери Симеонов е на страната на работодателите.

„Моето лично мнение е, че има основание в тяхното искане. Има и решение на европейска институция”, коментира вицепремиерът Валери Симеонов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.