Само а 10 години българите са с 1 милион по-малко

Ромите ще са 22% от населението на България до 2050 г. Това сочи ново изследване, изготвено по поръчка на фондация „Фридрих Еберт”. Проучването беше представено от доц. Надежда Илиева и доц. Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Нашето изследване цели да разбули демографските клишета и да покажем, че не трябва да изпадаме в паника. В страната няма ниска раждаемост. Да, ако я сравняваме преди 100 или 200 години е ниска. В момента този показател е в рамките на европейските норми. Страната ни е с нормална раждаемост”, заяви доц. Бърдаров.

"Проблемът не е в числеността, а какво седи зад нея – като показатели етническа и възрастова структура. За 10 години българите са намаляли с 1 милион души. По официални данни ромите са 325 000, а неофициално три пъти повече. Очакванията са до 2030 година да станат 1,2 – 1,3 млн. или 22% от населението. За съжаление в по-голямата част тези хора остават неграмотни", отбелязва ученият.

Проучването сочи още, че 60% от територията на България ще се превърне в така наречената „демографска пустиня” до 2030 г. Почти половината българи ще живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. И ако в наши дни в 20% от селищата въобще няма хора под 16 годишна възраст, прогнозата до 2030 година е, че процентът ще нарасне двойно.

„От списъка с население места ще отпаднат между 870 и 900 селища до 2030 година. Проблемът е, че се достига до такава степен на депопулация, в която населението няма да може да се възпроизвежда по естествен път”, заяви Надежда Илиева от БАН.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.