България се справя добре с този проблем и всички го признават, заяви премиерът

„Не можем да говорим за вторично разпределение на мигрантите, преди да сме решили въпроса с външните граници. Всяка една държава може да се справи, подпомагана от ЕС“. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел, предадоха от пресцентъра на Министерския съвет.

Борисов посочи, че пред лидерите е изброил най-важните условия за разрешаване на проблема с миграцията - да има политическа воля, да се вземат мерки за ограничаване на достъпа с техника и гранични екипи, да се приоритизират споразуменията с трети държави и при необходимост да се отпуснат средства за опазването на границите на ЕС, както беше направено за България през 2016 г.

„На базата на тези неща - тогава вече може да говорим за солидарност и вторично разпределение. В момента основният поток от мигранти, които заливат Европа, минават през Гърция. България се справя прекрасно с този проблем и всички го признават“, каза още Борисов. Той допълни, че му предстои визита в Египет, където ще обсъди темата за миграцията с президента Абдел Фатах Сиси.

Премиерът Борисов определи преговорите за Brexit като изключително тежки и още веднъж подчерта, че в сферата на сигурността връзките между службите трябва да се запазят.

„Всички ние сме убедени, че трябва да се вземат абсолютно всички мерки за киберзащита на ЕС и поотделно, и заедно“, допълни Борисов.

Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел беше обсъдена и темата за климата. Пред участниците в Съвета българският министър-председател настоя в протокола за предстоящата среща в Катовице да се запишат договорености, които имат пряко отражение върху енергийната ни сигурност.

„Настоях да се запише запазване на договорната цел от 40% до 2030 г., недопускането изобщо на ревизия на рамката, недопускане повишаване на финансовите ангажименти на ЕС към развиващите се държави. Те са наши приятели, но в края на краищата ние да плащаме, за това ми се вижда неправилно“, допълни още премиерът Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.