Гласуването ще се състои следващата седмица

Трети опит на опозицията да свали правителството на Бойко Борисов. Депутатите в парламента обсъдиха мотивите по вота на недоверие. В началото опозицията се впусна в атака и попита.

„Мислите ли, че е нормално премиерът и ресорният вицепремиер да не присъстват на вота на недоверие?”, каза Георги Гьоков.

БСП внесе вот на недоверие към кабинета заради здравеопазването (ВИДЕО+СНИМКИ)

Левицата повиши градусите в залата с обвинения, че системата не осигурява достъп до здравеопазване, лекарите емигрирали, а парите в системата не достигали. Атакуваха лично и премиера Борисов.

„За тези 10 години той смени девет министри - почти по министър на година, и осем управителя на Здравна каса. В резултат на това управление здравеопазването вече не е достъпно”, заяви Корнелия Нинова.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА РАЗДОРА: Кой как ще гласува на третия вот на недоверие?

„Трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политики от здравеопазването. За съжаление направихте демонстрация как съгласие не се търси. Ходите по села и паланки, но явно не чухте хората”, коментира Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Слушам и не вярвам на ушите си. Ходим по села и градове, но чак по паланки не сме ходили. Като няколко пъти споменавате „мрачните” години 2013-2014, знаете ли кой беше щатен финансов съветник на тогавашния премиер, или не знаете? Той се намира в тази зала и се нарича г-н Кирил Ананиев”, заяви Славчо Велков от БСП.

И ВОЛЯ, и Патриотите защитиха водената от правителството политика в системата на здравеопазването. Депутатите на Марешки дори напуснаха залата, като обявиха, че няма да участват в дебатите. От ДПС заявиха, че ще подкрепят вота със собствени мотиви.

На финала на дебатите здравният министър Кирил Ананиев обобщи: „Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи”.

Той намекна за плагиатство на мотивите от негово становище за състоянието на здравния модел у нас. Здравният министър призова да водят дебат за здравеопазването, като обеща, че ще обясни лично в централите на опозицията подхода си за промяна в системата.

Борисов: Здравният министър да предложи законодателни промени за донорството

От Брюксел, премиерът Бойко Борисов коментира, че вотът на недоверие е част от демокрацията. Той обаче упрекна БСП.

Не знам партия, управлявала десетилетия, да говори за качество на здравеопазването. Мигар не знаем какво беше качеството на здравеопазването по тяхно време? Ако намери човек връзки до аптеката на Правителствена болница, може да си купи хапче, иначе - аспирин и аналгин. Много министри се смениха в тази сфера, защото ми се иска, на базата на огромните пари, които се изсипват в здравеопазването, да се направи система, която действително да стигне до пациента и съответно лекарите, санитарите и медицинските сестри да са добри. Над 4,7 млрд. лева са в тази система. Видяхте как може да се допусне да се опитват да крадат от лекарства (за онкоболни). Всички знаем за Хипократовата клетва, но явно и там, като навсякъде, има такива и срещу тях трябва да се борим”, заяви премиерът.

Дали това ще е третият поред неуспешен вот на недоверие, ще стане ясно следващата седмица, тъй като гласуването не може да е по-рано от 24 часа след приключване на дискусиите в пленарната зала.  

За да бъде успешен вотът, са нужни 121 гласа. На този етап изглежда левицата няма да успее да ги събере. "За" ще гласуват депутатите от БСП и ДПС - общо 104-ма. Очаква се "против" вота да са 135 депутати. Въпреки сътресенията в групата на "Обединените патриоти" по информация на NOVA депутатите на Волен Сидеров се очаква също да подкрепят правителството. Така ще постъпят от ВОЛЯ и вероятно един от независимите народни представители. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.