Вицепремиерът заяви, че не се отказва от думите си

Майките на деца с увреждания обявиха в социалните мрежи, че излизат на протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Те се събират пред сградата на Министерски съвет в понеделник, 24 октомври, в 12.30 ч. 

Причината е изказване, в което той нарича майките "кресливи", а децата им -"уж болни". Към исканията на майките се присъединиха и от БСП и депутатът от Атака Миглена Александрова. Премиерът се разграничи от думите на Симеонов и го призова да се извини.

Симеонов нарече майките на деца с увреждания „кресливи жени”, премиерът се извини (ВИДЕО)

Думите на вицепремиера, предизвикали гняв, са били излъчени по телевизия СКАТ във вторник. Гневът на майките дойде след като думите бяха излъчени и от Господари на ефира. Обидени, те поискаха оставката му незабавно. Извинение за езика на вицепремиера майките получиха от премиера.

"Относно това, което Валери Симеонов е казал, мога само да се извиня от името на правителството. Такъв език е първо недопустим, второ е неправилен. Мога като премиер и като човек да им кажа голямо "извинявай" за това, че така са обидени. На местото на г-н Симеонов също щях да поднеса извиненията си", категоричен беше премиерът Борисов.

Валери Симеонов не се извини. Във Facebook той заяви, че думите му били извадени от контекста. Той искал да каже, че с децата инвалиди се спекулира политически. По негови думи "истината боли и не се отказва от нито една от думите". След майките и опозицията реши да поиска оставката му заради скандалните му думи. 

СИДЕРОВ СРЕЩУ СИМЕОНОВ: Докъде ще стигне напрежението? (ВИДЕО)

"Призовавам премиерът да определи дали споделя това мнение. Това ли е мнението на правителството", каза Корнелия Нинова от БСП.

Извинението, което премиерът поднесе се оказа недостатъчно за социалистите. В социалните мрежи Нинова заяви, че единственият адекватен отговор, който тя очаква от Борисов е оставката на Симеонов.

По повод поисканата му оставка Симеонов добави "маските паднаха, в общ хор реват БСП, АТАКА, някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали". Той споделя още, че в семейството му има човек с тежка инвалидност, за когото той полага грижи, но не използва за политически цели.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.