Омбудсманът Мая Манолова също коментира скандала с изказването

Скандалът след изказването на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания, се разраства. Втори ден исканията за оставка се увеличават.

В петък премиерът се извини от името на правителството, но Валери Симеонов все още не го е направил. В същото време партията му НФСБ го защити. 

Майките на деца с увреждания излизат на протест, искат оставката на Симеонов

А междувременно обидата от изказването на Симеонов, в което той нарича майките "кресливи", а децата им - "уж болни", остава.

"Това е недопустимо и тези деца по никакъв начин не са заслужили такова отношение. Те не са „уж болни”, коментира Вера Иванова. 

"Ние не желаем повече този човек да представлява народа ни", допълва Кристина Николаева от инициативата "Системата ни убива". 

Затова майките на деца с увреждания нямат намерение и да отстъпят. И са решени протестът да продължи, докато вицепремиерът подаде оставка. 

Правителството ще разгледа законопроекта за хората с увреждания

С искане Симеонов да се оттегли се обявиха и от Националната мрежа за децата, която обединява близо 150 организации. И въпреки, че работят с 8 големи ведомства по проблеми на децата, временно свалят подкрепата си към кабинета.

А според Националния фронт за спасение на България Симеонов не е поставял под съмнение здравния статус на безспорно болните деца, но с израза „уж“ се е възмутил от недопустимия стремеж на някои майки, лидери на протеста и председатели на опозиционни партии, да използват нещастието на тези деца за комерсиални и политически цели.

Симеонов нарече майките на деца с увреждания „кресливи жени”, премиерът се извини (ВИДЕО)

Омбудсманът Мая Манолова пък определи думите на вицепремиера като "срамни".

"Смятам, че това е едно жестоко и безчовечно изказване. В чисто човешки план това е недопустимо. Оставям тези, които се занимават с политика и управление, да го коментират в политически план", категорична беше тя. 

А от ГЕРБ напомниха, че кадровите решения в крайна сметка взима премиера.

"Това е работа на министър-председателя. Има ли доверие в този човек - г-н Борисов ги решава тези работи", коментира Георги Марков от ГЕРБ.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.