Фосилът е на 12 00 години

Голяма част от костите на черепа на най-стария човешки фосил в Латинска Америка са намерени сред руините на изгорелия Национален музей в Рио Де Жанейро, съобщиха БГНЕС и Би Би Си. Човешкият скелет, наречен "Лусия", е на 12 000 години и бе една от хилядите безценни находки в колекцията на 200-годишния музей, който избухна в пламъци през септември.

Пожар унищожи почти изцяло Националния музей на Бразилия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Директорът на музея обяви, че около 80 процента от костните фрагменти на черепа на Лусия са били индентифицирани. Скелетът – който е най-старият, откриван някога на континента, бе сред най-ценните експонати в музея. Експертите са категорични, че могат да се опитат успешно да възстановят черепа. Той е бил поставен в метална кутия в специален шкаф за съхранение, което го е предпазило от огъня.

В момента все още се провеждат укрепителни работи по фасадата на сградата – близо 50 дни след пожара. Причината за избухването на пламъците, които унищожиха стотици зали, съдържащи над 20 милиона артефакта, все още се разследва.

СНИМКИ НА ГОРЯЩАТА СГРАДА ВИЖТЕ ТУК

Останките на Лусия бяха открити в пещера през 1975 година в щата Минас Жераис, северно от Рио де Жанейро, от френския археолог Анета Ламен-Емперер. Тестове на черепа и скелета показаха, че те принадлежат на жена на около 20-годишна възраст, която е била висока около 150 см. Археолози смятат, че Лусия може да е била един от първите преселници в Южна Америка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.