Мотивът - несправяне в сектор "Здравеопазване"

Депутатите ще гласуват третия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Този път опозицията атакува управляващите заради несправяне в сектор "Здравеопазване". Очакванията са вотът да не мине.

ПРЕДИ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ: Марешки коментира горещите политически теми

От БСП внесоха подписите за инициирането на вота сами, без да търсят консултации с другите политически сили. Дебатите по вота се проведоха в рамките на петъчното пленарно заседание миналата седмица. Засега само ДПС е изразило подкрепа за вота и остро несъгласие с водената от кабинета политика в здравеопазването. За да падне правителството обаче, са необходими 121 гласа, а общият сбор на депутатите на БСП и ДПС е 104.

Какви ще са резултатите от вота на недоверие?

„Целта на този вот е не да видим математическото преброяване на гласовете, а да се повдигне дебат в обществото по една изключително ранима тема, каквато е здравеопазването. В него през последните 15-20 години са взимани множество неумели решения. Имаше достатъчно време те да бъдат поправени”, коментира проф. Георги Михайлов от БСП.

„Дебатът, който се проведе в петък, не беше здравословен за българското здравеопазване, а се базираше на някои умело подбрани факти и много неистини, съдържащи се в тезите на БСП. Мисля, че оборихме всички и за пореден път призовахме за надпартиен консенсус”, заяви от своя страна Александър Иванов от ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.