Пакети със самоделни взривни устройства бяха изпратени до влиятелни демократи

В Съединените щати властите се опитват да открият кой е изпратил пакетите със самоделни взривни устройства до влиятелни демократи. Всички пратки са доставени между 22 и 24 октомври, но нито една не се е задействала.

Пакет е бил изпратен до редакцията на Си Ен Ен в Ню Йорк – инцидент, който кметът на града определи като терористичен акт. Взривните устройства били изработени от пластмасова тръба, облепена с тиксо. В някои от тях имало бял прах и парчета стъкло.

Колет бомба и в офиса на губернатора на Ню Йорк

Зрителите на Си Ен Ен станаха свидетели на прекъсването на пряко предаване. Минута по-късно водещите са евакуирани заедно със стотици други служители, туристи и жители на града от околните сгради.

Устройството, изпратено до Си Ен Ен, е адресирано до бившия шеф на ЦРУ Джон Бренан. Въпреки че се появява често като коментатор, той не е сътрудник на телевизията. Общото между всички пратки е, че изглеждат еднакво и че като подател е посочена Деби Уосърман Шулц, член на Камарата на представителите от Демократическата партия.

Пакети с взривни устройства бяха изпратени още до Хилари Клинтън, Барак Обама, бившия министър на правосъдието Ерик Холдър,  Джордж Сорос и Максин Уатърс, член на Камарата на представителите от Демократическата партия.

На митинг в Уисконсин две седмици преди междинните избори Доналд Тръмп призова за единство на нацията, но посочи с пръст медиите.

„Има един начин да уредим разногласията си – това е мирно, с урната за гласуване. Като част от мащабните национални усилия за преодоляване на разделението, медиите също имат отговорност зададат вежлив тон и да прекратят безкрайната враждебност и постоянните негативни и често пъти фалшиви нападки и истории. Те трябва да спрат”, заяви Тръмп.

Водещи демократи пък обвиниха Тръмп, че толерира насилието и разделя американците.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.