Гледайте историята в предаването тази събота от 18.00 ч. по NOVA

Точно в 5 часа и 37 минути на 10 декември 2016 година товарен влак, превозващ пропан-бутан и пропилен, дерайлира при навлизане в гара Хитрино, Шуменско. Следва теч от два вагона, който предизвиква взрив и пожар. Ударната вълна разрушава околните сгради, затрупвайки част от жителите на Хитрино под руините на собствените им домове. Седем загиват, десетки са тежко ранени, а селото е неузнаваемо. Трагедията в Хитрино е безпрецедентна за България. Още преди пожарите да са овладени напълно, за рекордно кратък срок са събрани 2 милиона и 77 хиляди лева, а държавата и социалното министерство отпускат по 5 милиона лева за справяне с щетите и подпомагане на пострадалите хора.

В “Ничия земя” тази събота, 27 октомври, по NOVA Елена Чопакова показва Хитрино след взрива - едно разделено село, в което на пръв поглед не можеш да отсееш обикновената човешка алчност и завист от виковете за справедливост и помощ. Дали има злоупотреби или не – тепърва ще се доказва. Каквито и да са резултатите от проверките - съмнението вече има адресна регистрация в община Хитрино, твърдо решено да се установи за дълго там…

“Разказваме за Хитрино. Две години след взрива там още тлеят пожари, ама не в сградите, а в душите на хората. На огъня някои се топлят, но други ще се опарят. Добросъседството е напукано като къщите им. Мостовете като че ли са вече изгорели. Разделеното Хитрино е като че ли по-грозно от взривеното. Някъде там в отломките на доверието между хората се крие истината. А Темида е сляпа. Надяваме се, да не е и глуха. Но дори Хитрино да надхитри правосъдието, няма да надхитри истината”. Това споделя Елена Чопакова за историята, която ще разкаже.

Не пропускайте  “Ничия земя” тази събота от 18.00 ч. по NOVA.