Апаратурата ще помага за рак на простата и пикочната система

В софийската онкология има нов апарат за лечение. Лазерът ще помага при рак на простата и пикочната система. От болницата твърдят, че апаратът е първият от толкова висок клас на територията на  Източна Европа. Дарение е от посолството на Кувейт в България. Смята се, че благодарение на лазера българските пациентите с тежки придружаващи заболявания ще получат  шанс за най-съвременното лечение по безкръвен път.

На тържественото му откриване присъстваха посланикът на Кувейт Н. Пр. Д-р Якуб Ал Атики, председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник- здравен министър Жени Начева, , директорът на болницата д-р Стефан Константинов, и проф. Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология и член на Съвета на директорите на УСБАЛО.

Лазерът е на стойност 130 хил. евро и е безвъзмездно дарение за лечебното заведение от държавата Кувейт. Той се използва, както за отстраняване на доброкачествена простатна хиперплазия, разбиване на камъни в уретера и бъбречното легенче, така и за премахване на ракови тъкани при същите локализации. Операциите с него са изключително щадящи, защото са безкръвни.

Отпускат 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализната мрежа у нас

„Тази клиника има нужда от такъв апарат, за да помага на пациентите, за да може да си възвърнат усмивката на лицата. Възнамеряваме да продължим да помагаме и занапред в България“,  каза Н. Пр. Д-р Якуб Ал Атики по време на официалната церемония.

„Благодаря на посолството на Кувейт за това, че България е първата държава в Източна Европа, която получава този апарат. Г-н Посланикът вече каза, че впечатленията му от нашите лекари, които са в чужбина, а и тук, са изключително позитивни“, каза от своя страна Жени Начева.

„Въвеждането на този апарат е в унисон с идеята ни да развиваме ендоскопската хирургия в болницата, тъй като тя е бъдещето в медицината. Екип от болницата сега ще замине за едноседмично обучение за работа с лазера в Германия, където вече има инсталиран подобен апарат. Разходите отново ще бъдат поети от посолството на Кувейт, за което благодаря“, добави д-р Стефан Константинов.

Отделението по хемодиализа във Видин подновява работа

Новият лазер вече работи в Клиниката по урология на УСБАЛО.

„Лазерът може да се прилага много успешно при хора, които вземат лекарства за разреждане на кръвта, той спестява много време и усилия, както и финансови средства, защото позволява на пациентите да се върнат бързо към ежедневните си задължения”, обясни проф. Красимир Нейков.

Туморите на урологичната система са сред най-честите. Средно от всички пациенти на болницата – 40% са а с аденом на простата.  Статистиката показва, че всяка година новите случаи на карцином на пикочния мехур са 1825, на простата – 2545, на уретера и бъбречното легенче – 200, а на новите паренхимни тумори на бъбреците са 800.

Основните рискови фактори за тези диагнози са тютюнопушенето дори, ако  и с електронни цигари, както и неправилното хранене с прекомерна употреба на животински мазнини, на продукти с канцерогенни вещества, като аспартан, оцветители, анилин, наситени мастни киселини. Също така основен рисков фактор е липсата на физическа активност, малкото течности – под 1 литър на ден, наднорменото тегло и напредването на възрастта над 60 години. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.