Главната прокуратура започна разследване срещу Георге Иванов за нарушаване на Конституцията

Македонският президент Георге Иванов може да получи пет затвор поради тежки нарушения на Конституцията на страната, пише националният седмичник "Фокус", предаде БГНЕС.

"Последната визита на Иванов в Турция вгорчи живота на президента. Докато беше в Истанбул, той разбра че срещу него са повдигнати две обвинения", пише изданието.

Прокуратурата замрази имотите на ВМРО-ДПМНЕ

"Иванов изпадна в пълен цайкнот, защото неговата партия (опозиционната ВМРО-ДПМНЕ) вече няма контрол над прокуратурата и Конституционния съд", се казва още в публикацията.

В началото на седмицата Главната прокуратура на Република Македония започна разследване срещу Иванов за нарушаване на Конституцията на страната. Разследването е започнало след подаването на сигнали до прокуратурата. Те се отнасят до отказа на президента Иванов да подпише закона за използването на езиците и Договора от Преспа. И двата закона бяха приети от парламента в Скопие. След наложеното вето от страна на държавния глава те бяха прегласувани с абсолютно мнозинство в парламента, но Иванов отказа да ги подпише.

Никола Груевски влиза в затвора за 2 години

Прокуратурата е поискала информация и по двата случая от парламента, и от кабинета на президента, за да стане ясно, защо тези закони не се подписвани и за тях не е издаден необходимият указ. Поради отказа на Иванов двата закона все още не са публикувани в Държавен вестник. Мандатът на Иванов приключва през месец април 2019 година. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.