Най-засегнати са районите на Сандански и Видин

Екстремално засушаване в почти цяла България отчитат метеоролозите. На места количеството дъжд през октомври е под един процент от обичайните валежи за този период на годината. Най-засегнати са районите на Сандански и Видин.

ЛЯТО ПРЕЗ ОКТОМВРИ: Докога ще продължи променливото време?

Нито един от хилядите декари засети с пшеница, за които отговаря Дора от монтанското село Разград, не са поникнали. Посадили житото преди повече от месец.

"И не се знае, кога ще израсне, защото няма дъжд. Трябва да има достатъчно влага, за да може да израсне житото. В момента земята е празна. Не се знае и за добивите, какво може да очакваме напролет, защото след като не е минал този период на вегетация  при пшеницата, не знаем, какво ще се случи ", сподели земеделецът Дора Айгърова.

Предишни години по това време на годината земеделците вече са подхранвали израсналата пшеница, за да може да презимува. Проблеми има и при рапицата, която е израснала само на места. За последно дъжд върху нея валял в края на август. За месец октомври в планинската част на област Монтана падналите валежи са десет пъти по-малко от долната граница на нормата.

Обявиха извънредно положение в Литва заради засушаване

"Ситуацията е тревожна по отношение на валежите. Тенденцията е все по-топло време в зимните месеци и все по-малко валежи. И другото, което наблюдаваме последните години, е, че изваляванията се случват за много кратко време и няма едно равномерно разпределение на валежите", каза Леночка Ангелова от Хидрометеорологичната станция в Монтана.

А за земеделците остава надеждата от ноемврийската прогноза, според която ще вали поне малко.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.