Левицата ще участва в дебатите за Бюджет 2019, ако се събере кворум за провеждане на заседанието

"БСП няма да се регистрира в пленарната зала, докато не получим оставката на вицепремиера Валери Симеонов или тази на цялото правителство, тъй като нашите претенции са, че цялото правителство трябва да си отиде". Това каза заместник-председателят на БГ на БСП Георги Свиленски в ефира на „Здравей, България”.

„Докато Валери Симеонов, който направи това цинично изказване преди дни, не поеме своята отговорност и не напусне правителството, ние няма да участваме в регистрацията сутрин. След като управляващите твърдят, че коалицията им е стабилна, конструкцията им е стабилна, нека да ги видим колко е стабилна тя и да си съберат необходимия кворум. По думи на техния лидер това е техен ангажимент”, добави той.  

На извънредно заседание депутатите ще гласуват Бюджет 2019

Депутатът от БСП обясни, че след събирането на кворум за започване на пленарното заседание, левицата ще участва в дебатите.

„Това са важни закони и разбира се затова сме внесли нашия алтернативен бюджет, тъй като животът на това правителство, на това мнозинство, вече всички усещат, че си отива и аз се радвам, че вече не коментираме бюджета на  правителството, а все повече в медиите и парламента миналата седмица се коментираше алтернативният бюджет и визията на България на БСП, което показва, че това правителство си отива, че хората очакват някаква алтернатива и ние я даваме именно с този алтернативен бюджет", заяви Свиленски.

Алтернативният бюджет на БСП предвижда 3, 2 млрд. лева допълнително разходи. „Дефицитът при бюджета на ГЕРБ е 0,5%, а при нас е 0,6%. Това не е фатално, защото всеки бюджет е прогнозен. Приходите, които предвиждаме, според данъчното облагане, което предлагаме да бъде въведено, са 3,2 млрд. лева. Вдигаме максималния осигурителен доход на 3900 лева, минималната работна заплата на 640 лева, въвеждаме прогресивно подоходно облагане, което ще засегне 40 хил. българи – тези с високите доходи, а 2,5 млн. българи няма да усетят никаква разлика в облагането. ДДС на хляба от 20 на 5% и ДДС на лекарствата от 20 на 9%”, уточни депутатът.

Бюджетът за 2019 изглежда щедър, но заемат много повече от хората, смята Свиленски: „Хората ще го усетят съвсем скоро, ако този бюджет бъде приет и ако това правителство започне и да го изпълнява”.

 Цялото интервю вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.