Поевтиняването на суровината на международните пазари ще се усети и у нас, смята експертът

Горивата у нас ще поевтинеят с около 10 до 20 стотинки за литър до края на годината. Причината са намалените цени на петрола на световните пазари и тенденцията към задържане на сегашните цени на суровината. Прогнозата направи в предаването „Плюс Минус” енергийният експерт Васко Начев. А поводът – проверката, която Комисията за защита на конкуренцията започна на пазара на горива две години след като излезе с доклад, че картел на пазара няма.

Проверката е обявена на фона на протести срещу високите цени на горивата в различни градове на страната.  Според Начев обаче искането на протестиращите държавата да намали цените на акцизите и ДДС, няма да доведе до трайно намаление на цените.

„Искането държавата да намали акциза и ДДС от страна на протестиращите е странно, защото фокусът е насочен в неправилната посока. Ако това се случи, потребителите няма да усетят истинска промяна. Като цени на дребно има вероятност за кратък период от време да се понижат, но пазарът е този, който определя цените и аз съм убеден, че след 6 месеца  цените отново ще се възстановят”, обясни експертът.

Той смята и, че намерението на регулатора да проверява цените на горивата у нас и в Европа звучи несериозно.  

"Те не казват на базата на какво ще стъпят – дали като крайни цени на дребно или по цени на едро, на които работят дистрибуторите, дали ще бъдат извадени акцизите и ДДС. Защото, ако не бъдат извадени, тогава нещата са доста изкривени и няма как да се направи сравнение”, каза Начев.

Той обясни, че практика една верига бензиностанции да предлага горивата на различни цени в страната е нормална, защото се отчита търсенето и предлагането,а на по-интензивно натоварени трасета като правило цените са малко по-високи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.