Тези избори ще влязат в историята с рекордния брой жени

Първите резултати от междинните избори в Съединените щати показват, че демократите са на път да установят контрол в Камарата на представителите. По всичко личи обаче, че републиканците запазват и дори могат да увеличат мнозинството си в Сената.

МЕЖДИННИ ИЗБОРИ В САЩ: Кой ще контролира двете камари на Конгреса?

На пресконференция президентът Тръмп се обяви за победител и заяви, че партията му е спечелила места в Сената именно заради самия него. Въпреки това партията на Тръмп загубиха контрола в Камарата на представители. По предварителни данни местата на демократите ще бъдат 230, а на републиканците 205. В Сената републиканците ще имат по-голямо представителство, отколкото в момента, което е историческа победа на партията на Тръмп. 

С тази победа на демократите, в Камарата на представителите предстоят много изненади, свързани с разследвания, които може да започнат срещу Белия дом и Доналд Тръмп.

В Twitter Тръмп нарече резултата от изборите "огромен успех".

По време на пресконференцията американският президент влезе в сблъсък с журналистите.

"Си Ен Ен трябва да се срамува, че работиш за тях. То си груб, ужасен човек. То не трябва да работиш за тях. Отношението ти към Сара Хъкъби е ужасно", каза Тръмп.

С новото си мнозинство в Камарата на представителите демократите поемат разследващите комиисии в Конгреса. Така ще могат да изискват редица документи, включително и данъчните декларации на Доналд Тръмп. Ще имат и правото да започнат процедура по импийчмънт, въпреки че бягаха от това обещание по време на кампанията.

Какво ще се промени след избора на американците, считан за референдум за управлението на Тръмп? Накъде ще тръгне страната и най-важното – как ще се отрази на сънародниците ни там и на тези, които тепърва искат да отидат.

На тези избори Доналд Тръмп е с изключително ниска позиция, с рекордно слабо одобрение от по-малко от 42%, което е най-ниският резултат за последните 40 години. По този начин се потвърди правилото, че всеки президент с такова ниско одобрение губи поне едната камара на конгреса.

Републиканците загубиха контрола в Камарата на представителите, където сега демократите имат преднина. Камарата на представителите е изключително важна, защото дава възможност за разследвания, а демократите имат много въпроси, свързани с руската намеса в изборите и с данъчната декларация на Доналд Тръмп. Така че, много новини предстоят в следващите две години.

„Благодарение на вас ние бяхме силни. Благодарение на вас, утре ще е нов ден в Америка”, каза лидерът на Демократите Нанси Пелоси.

Друг любопитен факт от изборната нощ за 5 млрд. долара е това, че рекорден брой жени ще управляват Камарата на представителите – 85. Избран е и първият гей губернатор – Джаред Хоумс в Колодаро. И за първи път брат на вицепрезидент ще бъде конгресмен – става въпрос за Грег Пенс, брат на вицепрезидента Майк Пенс .Но демократите не успяха да се справят толкова добре в сената, където републиканците ще продължат да имат контрол с повече места, отколкото досега – 54. Според нашите изчисления местата на демократите ще са 40, възможно е те да стигнат до 46, но все още има няколко оспорвани надпревари.

Доналд Тръмп определи резултата като огромен успех в Twitter.

А неговата говорителка каза, че той няма да променя курса.

„Програмата на президента няма да се промени, независимо коя партия печели”, заяви Сара Сандърс.

С края на тези избори започва и началото на кампанията за Белия дом за 2020-а.

А демократите имат своята нова звезда - Бето Орурк, който се размина на косъм със сенаторско място от дълбоко червения и консервативен Тексас.

„Аз съм все така вдъхновен, изпълнен с надежда както никога преди. И загубата тази вечер не променя по никакъв начин мнението ми за Тексас или тази държава”, заяви кандидатът за губернатор на Тексас.

Кореспондент: Ясен Дараков 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.