Обсъдиха теми като енергетика, сигурност и опита ни за европредседателството

Премиерът Бойко Борисов се срещна с финландския си колега Юха Сипила. Енергетика, сигурност и споделен опит за предстоящото европейско  председателство на Финландия следващата година бяха сред основните теми на двустранната среща. Акцент в разговора между двамата премиери беше финландски модел в използването на руски реактори, а България сподели опита си за ротационното ни председателство на ЕС.

Финландия предлага високи технологии и безплатно образувание на най-високо ниво и от техния опит ще се възползва и България.

„Най-силният университет е тук във Финландия и лично премиерът Юха пое ангажимент да направим обмен между техни ученици и преподаватели и наши. Вече си стиснахме ръцете инициативата да започне с Бургас и ако тръгне добре, обменът в последствие ще го направим и с други”, заяви премиерът Борисов.

„Поздравих премиера ви за българското председателство - беше успех и се справихте с трудни приоритети като сигурността и финансовата рамка на Европейския съюз. По време на нашето председателство също ще имаме трудни теми, още повече, че и двете страни са външни граници”, заяви Юха Сипила, министър-председател на Финландия.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.