Отговорните за срива на Търговския регистър – Директорът и експертите от Дирекция ИОТ, не са получили ДМС за последното тримесечие, обяви шефът на Агенцията Козарева

Бонуси за стотици хиляди са раздадени в Агенцията по вписванията. Месеци след скандала със срива на Търговския регистър служители на всички нива в агенцията са получили премии, и то именно за периода, в който електронната система спря да работи. Парите са раздедени със заповед на настоящия шеф на агенцията, потвърдиха за NOVA от ведомството. 

По информация на вестник "Сега" общата сума е 700 000 лева.

„Разпоредила съм извършването на проверка, която да даде отговор на въпроса: Спазени ли са изискванията на наредбата и на вътрешните правила?”. Така правосъдният министър Цецка Цачева коментира раздадените бонуси на служителите на Агенцията по вписванията. „Ако се установят в доклада на инспектората нарушения, ще бъда безкомпромисна”, закани се Цачева.

Цачева и шефът на Агенцията Габриела Козарева дадоха обща пресконференция по темата.

 

Цецка Цачева: Разпоредила съм проверка в Агенцията по вписвания (ВИДЕО)

Работата на Търговския регистър е напълно възстановена

След скандала с Търговския регистър оставка подаде тогавашният изпълнителен директор Зорница Даскалова. Бонусите са рездадени от нейната наследничка.

"Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем, възникнал в Търговския регистър, това за мен е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписвания заради техническия проблем, който се случи през лятото на тази година, не смятам за удачно", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

След 2012г. системата на заплащане в бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата, като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част”, каза още Горанов и предположи, че ръководството на агенцията на база на оценка е определило подобни допълнителни възнаграждения.

Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, коментира: "Всеки работодател търси начини да стимулира служителите си, а в държавната администрация механизмът това да се случи са допълнителните възнаграждения от икономии, които могат да се изплащат до 4 пъти в годината. Изплащането на бонуси в Агенция по вписванията е следствие от показани добри резултати на служителите и начин да ги мотивираме да продължават да работят ефективно. Отговорните за срива на Търговския регистър – Директорът и експертите от Дирекция ИОТ, не са получили ДМС за последното тримесечие. Нека не забравяме, обаче, че останалите служители на Агенцията не са спирали работата си, дори и по време на срива.”

Агенцията по вписванията администрира четири регистри – Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ, Имотен регистър, Регистър Булстат и Регистър на имуществените отношения на съпрузите. Дори и по време на срива на Търговския регистър, работата в цялата Агенция не е спирала. След инцидента, работата в институцията е с по-голям интензитет от обичайния и се работи и в извън работно време. Към момента Агенцията се произнася в срок по всички постъпили вписвания, като е преодоляна забава от 20 дни, предаде БГНЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.