Властите във Виена започнаха разследване

Дипломатическото напрежение между Австрия и Русия расте. Властите във Виена започнаха разследване срещу полковник, заподозрян в дългогодишен шпионаж за Русия. 

Полковникът, чието име не се съобщава, вече се е оттеглил от военна служба. Подозира се, че той е работил с руското разузнаване от 90-е години. Военният е предавал информация за оборудване и за мигрантската криза в Австрия през последните години. Срещу това той е получил заплащане от 300 0000 евро. През април Холандия експулсира четирима руски агенти за кибершпионаж.

САЩ разширяват санкциите срещу Русия заради Украйна

"Ако тези случаи се потвърдят, независимо дали става вопръс за Холандия, или за Австрия, отношенията между Европейския съюз и Русия не биха могли да се подобрят", каза канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

"Тази информация ме изненада неприятно. Нормално е при подобни подозрения да се искат директно обяснения. В последно време, за съжаление, нашите западни партньори прибягват към нетрадиционна дипломация, обвинявайки ни публично пред микрофоните", заяви иминистърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.