Верният служител е част от полицейското управление в Търговище

На 8 ноември полицията отбеляза професионалния си празник. В този ден празнува и Нерон - българският комисар Рекс, който е част от полицейското управление в Търговище.

Младши инспектор Диян Колев е водач на служебното куче. По негови думи, за да заемаш тази длъжност, трябва да бъдеш дисциплиниран, съобразителен, грижовен, търпелив, настоятелен и последователен. 

Обучават кучета да помагат на диабетици

"Водачът трябва да наблюдава здравословното състояние на служебното куче. Той отговаря за неговото обгрижване и за работния му процес. Това е един взаимен процес", каза още Колев.

Колев заяви, че водачът трябва да има подход към животното. Най-често кучетата се използват за откриването на наркотични вещества, взривни вещества. Има и патрулни кучета, както и такива, които са охрана на обществения ред. 

СМЕТ С КАУЗА: Дете събира отпадъци, за да помага на бездомни животни (ВИДЕО)

"С помощта на кучето се установи кражба на подземни телефонни кабели в землището на едно село в района. Също така с негова помощ се установиха извършителите на кражба в местен магазин. Животното помогна и в издирването на 3-годишно момче", заяви говорителят на Областната дирекция на МВР – Търговище Ани Кръстева.

Полицейските кучета се пенсионират на 8-9 години. Ако възможностите и работните им качества позволяват, те могат да служат и по-дълго време. Нерон скоро наближава пенсионната си възраст. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.