Ислямска държава пое отговорността за нападението

Нападателят от Мелбърн е известен на службите екстремист. Роденият в Сомалия австралиец, който извърши смъртоносното нападение с нож в петък, имал екстремистки възгледи, съобщиха от службите.

Той е бил вдъхновен от Ислямска държава, но не е имал преки връзки с джихадистката група, предаде Ройтерс, цитирайки местната полиция. Според полицията 30-годишният нападател Хасан Халиф Шире Али се радикализирал и вдъхновил от пропагандата на екстремистите. През 2015 г. паспортът му бил анулиран заради доклад на разузнаването, че се готви да отпътува за Сирия, но според оценката въпреки радикалните си възгледи, той не представлявал заплаха за националната сигурност на Австралия.

Ислямска държава пое отговорността за нападението. Според заместник-главния комисар на австралийската полиция Йън Макартни нападателят без съмнение е бил радикализиран, но полицията смята, че не е имал преки контакти с организацията.

Премиерът Скот Морисън заяви, че готовността за терористично нападение остава на трета от общо пет степени и заяви пред репортери в Сидни, че проблемът е в радикалния ислям.
"Ще го нарека с истинското му име. Радикален, насилствен, екстремистки ислям, който се противопоставя на самия ни начин на живот. Аз съм първият, който ще защити религиозните свободи в тази страна, но това значи, че трябва да бъда и първият, посочил с пръст религиозния екстремизъм", подчерта той. 

ТЕРОР В МЕЛБЪРН: Един загинал и двама ранени при нападение с нож (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Австралийската федерална полиция 30-годишният Хасан Халиф Али дошъл в страната със семейството си, когато били малко дете. Той беше застрелян при атаката, при която уби един и рани други двама души. Преди да бъде спрян, Али навлязъл в центъра на града с високопроходим автомобил, пълен с газови бутилки.

Властите продължават да обискират домове на хора, свързани с извършителя и неговото семейство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.