Виктория се среща със заболяването, когато е една на 14

Тийнейджърка разВиктория Панова е още дете, когато застава очи в очи с анорексията. Битката й продължава дълго, завършва щастливо и днес момичето опитва да помага на други, които срещат болестта и смъртта отблизо.

Виктория започва да чувства, че не е достатъчно слаба, когато е едва на 4. 

„Започнах да играя балет, където за първи път се срещнах с представата за идеалното женско тяло. Може би тогава за първи път се почувствах различна. Защото аз си бях пухкава, имах си бузките”, споделя Виктория. След това тя се отказва от балета, за да реши проблема си. Това обаче било за кратко.

„Успях да притъпя това чувство до 13-14 години, когато навлязох в пубертета и качих килограми, защото тялото ми започна да се развива и през това време аз си хапвах доста стабилно. Докато стигнах момента, в който едно момиче в училище ми каза: „Вики, защо ядеш токова много?”. Аз си замълчах и просто си се прибрах вкъщи”, спомня си момичето. То обаче не подозира, че този въпрос ще я отведе по пътя на безкрайните диети. Всичко започва като на шега с една тридневна диета. Тогава Виктория е на 14. Сваля 1 кг и решава да продължи с диетата и така… цял месец. Започва да сваля килограми драстично и да се чувства по-красива. В нейна цел се превръща постоянното отслабване. Непрекъснато чете за храната и калориите в интернет. Стига етап, в който единственото, което поглъща са портокали, вода и ябълки и става едва 38 кг.

Една нощ се буди от нетърпими болки в корема. В болницата чува и страшната диагноза – анорексия.

„Докато ми взимаха кръв, до мен имаше човек, който беше болен от рак в много напреднал стадии. Той почина по-малко от 10 мин., след като беше приет в болницата. И аз тогава много се замислих за това какво правя с живота си”, спомня си тийнейджърката.

След това преживяване, тя започва да се храни и да качва килограми. Фитнесът става част от ежедневието й. А храната за нея от враг се превръща в удоволствие.

Има профил в социалните мрежи, където публикува снимки на здравословна храна и помага на млади хора с хранителни проблеми.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.