Каква е цената на успеха?

Тя има 5 медала от Европейски първенства и през последните 5 години винаги е сред първите шестима най-добри състезатели по шах в целия свят. Преди седмица Габриела Антова и семейството й разбират, че шампионката не е одобрена за държавна стипендия - награда, която е получавала всяка година досега.  

СТОЛЕТНИК НА ВЕЛОСИПЕД: Среща с най-възрастния спортист на планетата (ВИДЕО)

Габриела има бронзов медал от световно по шахмат, както и златен, сребърен и три бронзови медала от европейски първенства. Започва да размества шахматната дъска, когато е едва на 6 години. По думите на треньора на Габи успехите й са исторически. Пет поредни години се класира сред първите шест най-добри в света.

Семейството й получава писмото от Столичната община, от което става ясно, че Габи не е одобрена за държавната стипендия за деца с изявени дарби. Причината за отказа е, че тази година шахът не влиза в списъка със спортове, за които се дават тези стипендии.

Благотворителен базар помага на малък скиор да сбъдне мечтите си (ВИДЕО)

"Всеки ден в спортните новини се говори за футбол, волейбол, тенис, но няма нищо за шах. Неприятно е, защото ние, шахматистите, полагаме доста усилия като другите, но това сякаш не се вижда", казва Габриела.

От месец Федерацията по шах има лиценз и отново е член на Международната организация. Обещават, че през следващата година проблем със стипендиите няма да има. А от Столичната община ще дадат на Габи две стипендии, за да компенсират липсата на държавна. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.