Животното е един от най-старите обитатели в "Парка за танцуващи мечки"

Един от обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица претърпя тежка операция на окото, но ще продължи да живее. Оказа се, че животното страда от глаукома. Заболяването  причиняваше на мечката непоносими болки, а за да я избавят от това, лекарите обмисляха евтаназия. 

На 37 г. Виолета е един от най-старите обитатели в Парка. Сляпа, глуха и уморена, за нея се полагат огромни грижи, но в последните няколко месеца животното видимо страдало от неописуеми болки в окото, макар инстинктивно да опитвало да крие мъките си. След като проверяват очите й, служителите в парка трябвало да преценят дали болката може да бъде притъпена със сложна и дълга операция или мечката трябва да бъде евтаназирана.

БЪЛГАРСКИЯТ КОМИСАР РЕКС: Историята на патрулно-следовото куче Нерон

"Направихме успешна операция по отстраняване на лещата, съответно изчакваме да мине нейната хибернация и напролет се надяваме всичко да е наред и тя да се чувства много добре", каза д-р Мария Савова.

Мечките в Белица, които са 25 на брой, се готвят за зимен сън. Пет от тях вече са в хибернация. До седмица се очаква Виолета да се отправи към бърлогата си и също да заспи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.