Недоволството си те изразиха с концерт под надслов "Дишай, Перник"

С концерт под наслов "Дишай, Перник" перничани застанаха в подкрепа на каузата за по-чист въздух, съобщава БTA. Според организаторите на проявата - гражданската инициатива "Дишай, Перник", качеството на въздуха в града е влошено и е застрашено от евентуалната реализация на четири инвестиционни предложения, предвиждащи производство на енергия чрез изгаряне на отпадъци. 

Протест срещу мръсния въздух в Русе блокира пътя към Дунав мост (ВИДЕО)

"Местонахождението на бъдещите инсталации образува триъгълник, в средата на който е Перник", обясни Ивайло Велинов. Пулмологът д-р Александър Симидчиев - председател на сдружение "Въздух за здраве", обяви, че в момента замърсяването с фини прахови частици превишава петкратно допустимата норма и по този показател Перник е сред водещите градове в страната. 

"С днешния концерт поставяме началото на борбата ни за по-чист въздух", заяви Галя Гергинова - един от инициаторите на проявата. С посланието "Предай нататък" на присъстващите бяха раздадени 40 диска с филма "Бунище земя". Инициативата бе подкрепена от неправителствени организации, от местни и столични рокгрупи, танцьори и талантливи деца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.