На церемонията присъства и българският президент Румен Радев

Лидери от цял свят се събраха в Париж  за 100-годишнината от примирието в Първата световна война. На церемонията присъства и българският президент Румен Радев.  В навечерието на годишнината домакинът - френският президент Еманюел Макрон се срещна с Доналд Тръмп.

100 години от края на Първата световна война: Световният политически елит се събира в Париж

Световните лидери пристигнаха в Париж още днес за възпоменателната церемония утре. Президентът Румен Радев е съпровождан от съпругата си Десислава Радева.  Тази вечер двамата, както и всички останали правителствени лидери ще бъдат гости на Еманюел Макрон на вечеря в Елисейския дворец. В навечерието на годишнината от края на Голямата война, както я наричат в Европа, Макрон се срещна с американския президент Доналд Тръмп. Това е първото посещение на Тръмп след междинните избори и то не мина без напрежение. Доналд Тръмп влезе "обиден" на срещата с Макрон и съкрати програмата на визитата си в Париж.

Макрон посрещна Тръмп в Елисейския дворец (СНИМКИ)

Конвои на правителствени делегации блокират трафика в Париж, а Триумфалната арка е отцепена, на място се правят последни репетиции преди утрешната церемония, която събира на едно място лидери като Доналд Тръмп, Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Еманюел Макрон и Ангела Меркел. 100-годишнината от Деня на примирието е повод да бъдат осмислени горчивите уроци от изминалия век, заяви Румен Радев веднага след, като пристигна в Париж.

„Войната за мен е сблъсък на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси. За съжаление 100 години по-късно тези три компонента отново са във възход и застрашават мира на света и на континента”, каза президентът Румен Радев.

В деня преди годишнината домакинът Макрон прие Доналд Тръмп  и Ангела Меркел.

Посещението на Доналд Тръмп започна с напрежение. Още със стъпването си на френска земя той публикува туит, с който нарече "обиден" коментара на Макрон, че Европа трябва да има своя армия и че не може да разчита на Съединените щати за опазване на сигурността. По време на срещата двамата изгладиха различията, а Тръмп за пореден път насочи фокуса върху разходи за отбрана на страните-членки на НАТО.

„Вярвам, че предложението ми за европейска отбрана е напълно обосновано, защото това означава повече Европа в рамките на НАТО, по-голям капацитет да поемем нашата част от бремето” , каза президентът на Франция Еманюел Макрон.  

 „Оценявам това, което казвате за споделяне на бремето. Знаете, винаги съм искал силна Европа”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Сигурността не се измерва само в пари, заяви президентът Радев по повод изказванията на Макрон и Доналд Тръмп.

„Ако продължава в света да има непредскауземост, да има конфронтация, аз мисля, че неотменно ще стигнем до създаване на пълноценен европейски съюз за отбрана”, смята президентът Радев.

Меркел и Макрон откриха паметна плоча за 100-годишнината от края на Първата световна война

Френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел откриха заедно паметна плоча за примирието от 1918 г. на церемония на Поляната на примирието в Северна Франция, където бе отбелязан краят на Първата световна война, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Това е първият път от 1945 г., когато на Поляната на примирието се срещат френски президент и германски правителствен ръководител. На тази поляна в гората на Компиен на 11 ноември 1918 г. във вагон-ресторант съюзниците и Германия подписват примирието, сложило край на конфликта, който е взел 18 милиона жертви.