Стигна се до блокади на основни пътни артерии

Масов протест срещу високите цени на горивата, „Гражданската отговорност” и данъците на автомобилите се организира в неделя в цялата страна. Шофьори от десетки градове излязоха с колите си, за да изразят недоволството си. На много места има блокади и задръствания.

Перничани протестираха срещу цените на горивата (ВИДЕО)

Протестиращи блокираха центъра на София. Към недоволните се присъединиха много граждани с мотоциклети и велосипеди. Шествието започна пред сградата на Министерския съвет и на няколко пъти премина по маршрута през бул. "Дондуков", Паметника на Васил Левски, Орлов мост, площада пред Народното събрание. 

АМ „Тракия” беше блокирана за няколко часа на четири места. Протестиращи спряха движението по аутобана край Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Бургас. Образуваха се километрични задръствания.

Стотици пловдивчани излязоха по улиците на града. Колоната от автомобили се насочи по централните булеварди. Блокирани бяха важни пътни артерии. Към протеста на пловдивчани се включиха и 100 автомобила от Пазарджик. Протестът подкрепиха и рокерските клубове в града.

Освен срещу по-високите цени на горивата, протестът вече има и други социални искания. Недоволните настояват да се вдигнат доходите като от началото на годината минималната работна заплата да стане 750 лева, минималната пенсия – 350 лева, стартовата заплата за медицинска сестра да бъде 1200 лева, а за доктор – 2000 лева.

„Искаме стандартът да се вдигне”, уточни участник в протеста, в който се включиха и майките на деца с увреждания.

Серия протести в няколко български града (ОБЗОР)

Автошествие затвори и улиците на Варна и блокира Аспаруховия мост.

В Бургас протестът се насочи към подстъпа на автомагистрала „Тракия”. В него се включиха стотици автомобили с надписи „Протест” и включени клаксони. Те изразиха недоволството си от високите цени на горивата и готвените промени, касаещи „Гражданска отговорност”. Голяма част от тях подкрепиха и майките на деца с увреждания, които искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Шествието продължи до входа на автомагистрала „Тракия”. 

Протест във Варна и Казанлък срещу цените на горивата

Колона от протестиращи блокира пътния възел на автомагистрала „Люлин” при Драгичево. Образуваха се километрични колони от автомобили.

Протест се проведе и в Благоевград. Към 13.10 ч. протестиращите от града и региона затвориха главен път Е-79 с жива верига. В продължение на близо шест часа стотици хора протестираха на главната артерия, свързваща ни с Гърция, която е традиционно натоварена в неделя. Блокадата бе на изхода на Благоевград в посока Симитли. Участниците в шествието, в което се включиха над 500 автомобила, паркираха колите на полигона и с жива верига затвориха Е-79 с искане за оставка на правителството. Органите на реда пренасочиха потока пътуващи по обходния път Благоевград – Долно Церово – Железница, но протестиращите затвориха и него. Хората развяваха трибагреници и скандираха, че повече няма да търпят.

Търновци пък блокираха главния път София - Варна. Протестиращите обявиха, че недоволството им е не само заради скъпите горива, а и заради ниския стандарт на живот.

Блокада имаше на Е-79 и при Дупница. Тежкотоварните камиони се пренасочваха през града.

1000 души с над 500 автомобила тръгнаха на автошествие по улиците на Стара Загора на обявения общонационален протест срещу високите цени на горивата, данъците и застраховките. Хората паркираха автомобилите си и потеглиха пеш към края на града в посока Казанлък, докъдето всъщност имаха разрешение за протест.

Организаторите, след като видяха, че не могат да контролират множеството, обявиха край на протеста. Протестиращите обаче преминаха в гражданско неподчинение и блокираха пътя Казанлък – Стара Загора.

Блокада имаше и на пътя Варна - Русе. Затвориха го недоволни жители на Разград.

Около 300 шофьори от Монтана преминаха с автомобилите си в протестно шествие по улици в града и блокираха за кратко работата на няколко бензиностанции на различни вериги. Протестиращите издигнаха лозунги срещу цените на горивата и срещу намеренията за вдигане на данъка за автомобили.

Стотици шуменци се събраха на протест пред зала „Арена“ в града срещу високите цени на горивата. Участниците в протеста блокираха улица „Марица“. Хората се разхождаха по пешеходната пътека и възпрепятстваха преминаването на автомобилите.

Протести имаше и в Плевен и Кърджали.

Жители на Ботевград пък затвориха пътищата към прохода "Витиня" и към Врачеш.

На мирен протест срещу ниския стандарт на живот излязоха и силистренци. "Искаме цени, съобразени със стандарта на живот. Те могат да го направят, ние ще ги накараме!", призоваваха протестиращите в разпространени листовки. В протеста се вляха и родители на деца с увреждания. С повече от 100 автомобила протестиращите направиха шествие по оживени улици.

Малко преди 19.00 ч. от МВР обявиха, че вече няма затворени главни пътни артерии. Не е използвана физическа сила и полицейска техника при днешните протести. 

"Всеки има право да протестира". Това заяви в ефира на NOVA в неделя сутрин депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод демонстрациите, провели се в неделя в редица градове на страната срещу високите цени на горивата, новите данъци за колите и размера на „Гражданската отговорност”.

"Не мисля, че се случва нещо драматично по отношение на протестите. Нито имаме някаква предреволюционна ситуация... Всеки има право да протестира и ние се отнасяме с разбиране към всеки протест и се опитваме да решим проблемите, заради които протестират", заяви Биков. 

Във връзка с протестите, обхванали много градове, съм упълномощена от името на Националния съвет на БСП, да заявя следното: Исканията на протестиращите са абсолютно справедливи и правилни. Те са продиктувани от несправедливите и грешни решения на правителството на Бойко Борисов и на мнозинството от ГЕРБ и Обединените патриоти”, каза на брифинг лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Репортери: Благой Бекриев, Цеца Алексова, Антон Чавдаров; Деница Суруджийска; Мартин Георгиев; Тина Ивайлова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.