Това е последният документ, изготвен от екипа на Жан-Клод Юнкер

Европейската комисия ще представи днес следобед редовните доклади за Румъния и България по механизма за сътрудничество и проверка. Tова е последният доклад за напредъка на България и Румъния, изготвен от екипа на Жан-Клод Юнкер, но не е сигурно дали с него ще приключи наблюдението за България и Румъния.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше обещал, че до края на неговия мандат докладите ще отпаднат. Дали ще стане така, вероятно ще разберем днес.

Вече 11 години София получава препоръки за по-нататъшна работа и оценка на политическа воля на правителството. Миналата година на последния доклад нямаше нови препоръки, но страната ни остана под наблюдение в 6 области. Някои източници споделиха за NOVA очакванията си, че комисията днес ще отстрани част от наблюдението върху страната ни. Не така стоят нещата с Румъния, там положението е доста по-лошо и дори днес европарламентът ще приеме резолюция, с която ще порицае върховенството на закона в Букурещ.

А дали има време Жан-Клод Юнкер да изпълни обещанието си?

„Мандатът на Комисията „Юнкер” изтича на 1 ноември 2019 година, което означава, че дотогава трябва да има нов тим. Това обаче ще стане след одобрение на Европейския съвет и европарламента. В отговор на твърденията и слуховете, че комисията „Юнкер” може да удължи работата си – да това е възможно и има прецеденти, като с комисията „Барозу” например, чиято работа беше удължена с 4 месеца”, заяви говорителят на ЕК Маргаритас Схинас.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше създаден през 2007 г., когато България и Румъния се присъединиха към ЕС, за да се преодолеят слабостите в съдебната реформа и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. 

Кореспондент: Антоанета Николова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.