Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България и е готова да го отмени изцяло от догодина

Докладът на ЕК отразява обективно стремежа на всички институции за реформа в съдебната система. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов дадоха брифинг в Министерския съвет във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. От него стана ясно, че Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България и е готова да го отмени изцяло от догодина. 

„Целта на съдебната реформа е българските граждани да получат качествено правосъдие и ние не извършваме съдебната реформа само защото имаме такъв механизъм”, заяви Захариева.

„В доклада на ЕК се констатира, че през последните 12 месеца след последния доклад през ноември 2017 г. България е продължила с усилията да изпълни препоръките и ЕК счита, че някои от тях вече за изпълнени – това са препоръки 1, 2 и 6- независимост на съдебната власт, правната рамка и организираната престъпност. Комисията счита, че изпълнението в някои случаи продължава, така че продължава и мониторингът по другите препоръки. ЕК счита и, че ако България продължи решителните реформи и бързите темпове, с които ги осъществява, тя ще може да приключи механизма до края на мандата на тази комисия“, коментира Захариева.

Вицепремиерът посочи още, че по отношение на корупцията по високите етажи на властта ЕК счита за изключително положително приемането на всеобхватното антикорупционно законодателство.

„Също така счита, че председателят на КПКОНПИ е назначен по прозрачен начин. По отношение на препоръките, свързани с корупцията на местно ниво, има също положително становище. Заключението е, че България по стигнала напредък по всички показатели, които още не са затворени“, коментира вицепремиерът.

Захариева посочи, че за първи път се счита, че 3 от 6-те показателя са временно затворени.

„А за да стане окончателно – трябва да има окончателно затваряне на целия механизъм. Отчита се много позитивно и рамката на Висшия съдебен съвет и начина, по който се избират членовете му“, обясни тя.

„Искам да благодаря на ЕК и комисарите, които са работили по този доклад. Считам, че той наистина отразява обективно стремежа на всички институции, отговорни са провеждане на реформа в правосъдната система, с цел българските граждани да имат обективно правосъдие”, заяви Захариева.

Правосъдният министър Цецка Цачева също коментира, че докладът на Европейската комисия е положителен и обективен.

„Той ясно очертава постигнатото и подчертава необратимостта на осъществените реформи”, заяви Цачева,

„България оценява изключително изразеното доверие, че страната ни може да приключи мониторинга до края на мандата на тази комисия”, заяви още Цачева и отбеляза, че правителството продължава усилията.

От своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов аяви, че приема като обективна оценка отпадането на показател 6 от доклада на ЕК за организираната престъпност.

„Приемам като обективна положителната оценка за МВР”, заяви вътрешният министър Младен Маринов, цитиран от БГНЕС.

По думите му тя е резултат от усилията, полагани през годините, заедно със Специализираната прокуратура, с която Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ работи в пълна координация.

Оценката се базира и на международната дейност на ГДБОП и доверието, изградено при взаимодействие с партньорските служби”, коментира още министърът.

„МВР направи множество стъпки за укрепване на главната дирекция и продължава в същата посока”, заяви Маринов. „Беше разширен нейният капацитет за борба с корупцията, прането на пари и противодействието на киберпрестъпността. ГДБОП стои изключително добре и в международен план. Големият брой успешни операции в сътрудничество с международни партньори показват възможностите на тази структура и способността й за ефективно противодействие на всички съвременни заплахи от организирана престъпност и корупция”, заяви министърът.

„Оценките са позитивни и в няколко последователни доклада, което дава визия, че работим в правилна посока. Тази оценка ни кара да бъдем още по-отговорни и да продължим своите усилия и работа по отношение на ефективното противодействие на корупцията”, каза Маринов.

„И този доклад е предпоследен. 18-тия предпоследен доклад . Предпоследни бяха и предишния и по-предишния. Когато преди година спорехме с колегите от ГЕРБ дали предишния предпоследен е успешен или не, те казваха „Поне няма нови изисквания”. За съжаление, сякаш се прокрадва и нещо ново, а именно, че Комисията констатира, че в България  през последната година медийната среда се е влошила драматично”, коментира Крум Зарков от БСП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.