Специалисти говорят за най-сложната наука на достъпен език

Тази събота в София се проведе наученият форум Ratio 2018. „Да говориш за най-сложната наука на достъпен език”. Това се опитват да направят младежите от организацията “Еволюционен поглед“. Целта им е да обяснят сложни научни теми така, че да бъдат лесно разбираеми от хората.

Водещи лектори на събитието бяха преподавателят по невронаука в Университета в Гренобъл проф. д.р Ален Бюсон и проектантът на домове в космоса Себастиян Фредериксън.

Астрономи прогнозираха предстоящата смърт на близка галактика

„Изследвам болестта на Алцхаймер и как паметта рефлектира върху нашия мозък. В действителност, невропластичността не е толкова сложна. На достъпен език това означава какво трябва да направим, за да научим нещо. Знаем, че дори бебетата се учат и трупат опит. При Алцхаймер мозъкът губи способността си да се променя на база на опита. Това е точно обратното, което се случва при формирането на паметта”, обясни проф. д.р Ален Бюсон.

„Ние създаваме пространства, подходящи за живеене от хората, в Космоса. В действителност сме доста близо до това да колонизираме Космоса. Има възможност да се заселим на Южния полюс, където Слънцето грее през цялото време. В края на следващото десетилетие се планира да има мисия на човечеството на Луната. Трябва да знаем, че да бъдеш в Космоса може да бъде изключително опасно. Затова трябва да имаме добра подготовка.”, каза архитектът Себастиан Фредериксън.

Редактор: Мартин Илиев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.