Срещата между веригите бензиностанции и властта ще се проведе в четвъртък

Големите вериги бензиностанции на разговори с властта. Вицепремиерът Томислав Дончев очаква жест с цените на горивата под формата на по-малка печалба.  

За последните 13 дни от началото на месеца цената на литър обикновен бензин е паднала средно с 14 стотинки. С пет стотинки по-малко струва литър дизел днес, в сравнение с 1 ноември. На най-непроменливите цени зареждат шофьорите на газ. Литърът струва средно 1,8 лева. 

Решение как горивото да е по-евтино държавата чака от бизнеса. Срещата ще се проведе в четвъртък. Големите в бранша може да измислят мерки, като лишаване от печалба.

Пет бензиностанции са запечатани след проверка

„За мен, без да съм в ситуация да им давам акъл, би следвало да се борят за доверието на всички техни клиенти. Не им познавам счетоводните сметки, не съм управител на някоя от тези компании, но според мен в тази ситуация могат да направят един добър жест, тоест да си намалят печалбата”, заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Според специалисти да разчитаме държавата да убеди бизнеса да намали печалбата си не е реалистично.

И днес се очакват блокади в големите градове заради цените на бензина

„Путин направи нещо такова, но не трябва да забравяме кой е Путин и каква е Русия. Тя произвежда нефт. В една такава икономика е възможно, в нашата е невъзможно”, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според Томислав Дончев намаляването на данъци е невъзможно. Намаляването на акциза не е вариант и според експерти, защото това може да означава санкции от Европа. Някои синдикати вече подкрепиха протестите срещу цените на горивата. Според КНСБ зад шествията стои организация и обществена ярост. Думата на държавата ще вземе мерки по всички реалистични искания на  протестиращите. От Петролната и газова асоциация обясниха, че са готови на разговори и с властта, и с обществото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.