Подадени са четири оставки, включително и от министъра за Brexit Доминик Рааб

Серия от оставки в британското правителство, заради договора за Brexit.

Рано тази сутрин поста си напуснаха министърът по Brexit Доминик Рааб и държавният министър по излизането на страната от Евросъюза Суела Бравъман.

"Със съжаление съобщавам, че след вчерашното заседание на правителството за сделката по Брекзит, подавам оставка", написа Рааб в профила си в Twitter.

Последваха ги министърът на труда, и този за Северна Ирландия Шайлеш Вара. Трусовете са в момент, в който британският премиер Тереза Мей се изправя пред парламента, за да защити договора за излизането от Европейския съюз.

"Сделката, която представихте пред правителството вчера, не зачита резултатите от референдума", написа министърът на труда Естер Маквей в писмо до министър-председателя.

"Не мога да подкрепя споразумението за напускане, сключено с ЕС", обясни Вара в писмото с оставката си, публикувано в акаунта му в Twitter.  

Кога ЕС и Великобритания ще финализират споразумението за Brexit?

Вара, който подкрепяше свикването на референдум за оставане в ЕС, изтъкна, че задачата на министър-председателката Тереза Мей да убеди парламента да подкрепи проекта за споразумение е истинско предизвикателство, посочва Ройтерс.

Британското правителство одобри текста на споразумението за Brexit

Появи се информация, че торите ще поискат вот на недоверие. Пред депутатите Тереза Мей заяви, че страната е изправена пред възможността да напусне общността без да е сключила сделка, или изобщо да не се стигне до напускане на съюза, ако те не подкрепят нейното проектоспоразумение с Брюксел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.