Ще има съвместно заседание на кабинетите на България и Македония, съобщи премиерът

Българското и македонското правителство с общо заседание в началото на декември. За това се разбраха премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев при срещата им днес в София. Стана ясно още, че двамата ще открият заедно участъка от магистрала "Струма" между Сандански и Кресна. Македонският премиер каза, че се работи за отваряне на нови гранични пунктове между България и Македония. Зоран Заев е у нас за участие в четвъртата европейска конференция за стартиращи фирми, на която присъстваха сръбският премиер Ана Бърнабич и еврокомисарят Мария Габриел.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

"Това беше полезна среща с конструктивни диалози. Всичко това е в резултат на подписания двустранен договор за приятелство", подчерта Заев. Македонският премиер отбеляза, че икономическите взаимоотношения между двете страни се развиват изключително добре. Търговският стокообмен се оценява на 500 млн. евро, като според Заев са си поставили за цел да стигне 1 млрд. евро.

Работи се по отварянето на нови гранични пунктове, сред тях на Делчево- Невестино и при Симитли. Развива се и проектът за жп линия София- Скопие, както и за газова инфраструктура от разпределителния център в Петрич по посока Струмица.

През декември ще бъде отворен участъкът от магистрала „Струма“ между Сандански – Кресна, съобщи още българският премиер Бойко Борисов. 

МП: Груевски няма издаден български паспорт

Бившият македонски премиер Никола Груевски е потърсил убежище в унгарско представителство извън Македония, съобщиха от правителството на премиера Виктор Орбан. Все още не е ясно, как Груевски, който трябваше да влезе в затвора за излежаване на 2-годишна присъда, е стигнал до Будапеща. Премиерът Бойко Борисов опроверга предположенията, че той е пресякъл границите с български паспорт.

"Груевски нито е искал, нито българската страна му е издавала паспорт. Това е 100% фалшива новина", беше категоричен Борисов по повод на  информацията, излязла вчера в чужди медии, че бившият македонски премиер Никола Груевски имал български паспорт, с който избягал в Унгария.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.