Официалният брой на жертвите е 63

Общо 631 души са обявени за изчезнали след пожарите в Калифорния. Досега се смяташе, че броят на изчезналите е малко над 300. Освен това, издирвателните екипи откриха нови тела на загинали. Официалният брой на жертвите е 63, което прави бедствието най-смъртоносното, откакто се води статистика. 

Увеличава се броят на загиналите при пожарите в Калифорния

Последните данни сочат, че само за час огненият фронт е изминал почти 80 километра. Това не е дало никакъв шанс на жителите на града да се спасят. 

„Дори антрополози ни помагат да различим човешките останки от такива, които не са човешки. Много е трудно при такива големи пожари, особено за хора, които не са специално обучавани”, обясни шериф от окръг Бют Стив Колинс.

„Трябва да разберете, че списъкът с изчезналите се променя. Един ден в него има определен брой, на следващия ден е друг брой. Искрената ми надежда е, че накрая на търсенето, ще сме открили всеки един”, поясни Кори Хониа.

Националната гвардия на САЩ търси тела на жертви на пожарите в Калифорния

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще пътува до Калифорния в събота, за да се срещне с пострадали след опустошителните пожари. Тръмп първоначално обвини горския мениджмънт и заплаши да спре федералното финансиране в свое обръщение в Twitter.

"Милиарди долари се харчат ежегодно, има толкова много жертви и всичко това е заради начина, по който се отнасяме с горите. Възстановяване сега или спиране на федералното финансиране“, заплаши Тръмп.

Парадайс, чието население е около 26, 000 души и се намира на 130 км северно от столицата на щата Калифорния Сакраменто, беше изпепелено от пожара, който бе разнасян по домовете и от силните ветрове. Няколко световноизвестни звезди от музикалния и кино шоубизнес загубиха домовете си в Малибу в следствие на пожарите, като в това число попадат Пиърс Броснън, Майли Сайръс, Нийл Йънг, Робин Тик, Шанън Дохърти и Джерард Бътлър.

Училища и няколко университета в щата Калифорния ще затворят врати в петъчния ден, след като огромният дим от пожарите в региона на Кемп Файър се движи североизточно. "Помолихме хората да останат по домовете си, като не отварят прозорците или вратите си“, заяви говорителката Кристин Розелиъс. 

Университетите в Сан Франциско, Сан Хосе и Санта Клара вече обявиха, че няма да имат лекции и упражнения от четвъртък до края на уикенда. Същото се отнася и за университетът в Бъркли. Розелиъс добавя и, че димът може да предизвика дихателни проблеми за децата, особено тези, които имат затруднено дишане и признаци на астма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.