През януари ще бъде пикът на грипната епидемия

„Когато става въпрос за чисто вирусна инфекция, какъвто на 90% е грипът, антибиотиците нямат никакво място. Не само че няма да помогнат, а напротив - могат и допълнително да прибавят симптоми от раздразване на гастроинтестиналния тракт”.

Кога е най-подходящото време за ваксина срещу грип?

Това каза в интервю за Агенция „Фокус” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него практиката да се продават антибиотици без рецепта е печеливш механизъм на аптеките, но не трябва да бъде за сметка на хората.

Тазгодишният грип се очаква в края на годината

И тази година бихме могли да очакваме различни щамове. За разлика от преди, когато винаги грипните вируси от тип А предизвикваха епидемията, последните няколко години сме свидетели на паралелна циркулация – и на В, и на А щамове. Може би това накара и производителите от 3-валентни да минат към 4-малентни ваксини, така че да е максимално широк спектърът на защита”, поясни д-р Кунчев.

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон

Той уточни, че през януари ще бъде пикът на грипната епидемия и трябва да се предприемат антигрипни препарати навреме. Д-р Кунчев посъветва хората, които са със слаба имунна система и често боледуват, да се имунизират. Той обясни, че трябва да разполагаме с две-три седмици преди срещата с вируса, за да може да предприемем необходимите мерки.

НОВИ ЗАРАЗИ: 4 грипни вируса ни атакуват до седмици

„Много е важно да бъдат приети навреме, тъй като тези от тях, срещу които вирусът не е изградил резистентност и са ефективни, са единственото ни средство при вече появило се заболяване. При започващо заболяване, ако в първите 48 часа се приеме антивирусен препарат, той ще има добро и силно действие. Ако се опитаме да го взимаме чак, след като сме развили всички симптоми с висока температура и сме легнали на легло от седмица, тогава не може да очакваме, че ефектът му ще е добър“, обясни д-р Ангел Кунчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.