Стихията е призната за най-опустошителната в историята на щата

Заради пожарите в редица окръзи в Калифорния е въведено извънредно положение. Американският президент Доналд Тръмп вече нареди да бъдат отделени средства за щата от федералния бюджет, необходими за борба със стихията. Повече от 12 000 сгради са унищожени, включително над 9,8 хиляди домове. 

СНИМКИ НА ПОЖАРИТЕ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Тръмп е в Калифорния на мястото на най-смъртоносните пожари в историята на щата. До момента е потвърдена смъртта на 76 души. Повече от 1200 са изчезнали.

Експерти посочиха като причини времето, промените в климата и увеличаването на населението. Във временните убежища избухна епидемия от стомашен вирус, а качеството на въздуха в Северна Калифорния беше определено като най-лошото в света.

Синоптиците предвиждат проливен дъжд другата седмица, на който разчитат за гасенето на пожарите. Има опасения обаче, че може да предизвика наводнения и кални свлачища.

КАДРИ ОТ ДРОН: Опустошенията след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

„Ужасно е да видиш това. Трябва да кажа, че правителствените служители свършиха невероятна работа, гледайки тези опустошения. До момента знаем само за трима загинали в този район. Ужасно е, но е невероятно, че жертвите са само три”, заяви Доналд Тръмп.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.