Учители и родители се страхуват от бъдещ инцидент

Деца учат в детска градина пред разруха. От години стените на единственото детско заведение в Черноморец са напукани, а учители и родители очакват всеки момент сградата да пропадне. От снимките, които зрители изпратиха, се вижда почти 4-сантиметрови пукнатини в основите на сградата. Отвън обаче детската градина изглежда добре и не дава никакви признаци за лошото състояние отвътре. Тя е строена през далечната 1977 г., а през 1998 г. е правен основен ремонт, когато е пригодена и за детско учебно заведение.

„Притеснява ни това, че сградата не отговаря на изискванията за безопасност. Когато в една сграда се обучават деца, тя трябва да бъде сигурна и здрава. Преди известно време се наложи родители да помогнат с преместването на мебели в градината. Директорката ни беше споменала за проблема, но ние не го бяхме виждали. Когато дойдохме да помогнем ни стана ясно какво всъщност се случва на първия етаж”, каза в ефира на „Здравей, България” майката на едно от децата Анита Стоянова. Тя допълни, че децата се обучават на втория етаж, защото на първия положението е трагично.

МИЗЕРИЯ, МУХЪЛ И ХЛЕБАРКИ: Защо настаняват студенти в нечовешки условия?

Родителите казаха още, че от 2 години общината е уведомена за случая, но досега решение няма. Те смятат, че трябва да се вземат мерки преди да е станал инцидент.

„Открихме тези пукнатини при разместване на мебелите през 2016 г. за монтиране на интерактивна дъска. Сигнализирахме на общината. Тогава бяха само пукнатини. От общината дойдоха на оглед и говорихме за ремонт. С течение на времето, процепите растяха”, заяви директорът на детската градина „Делфинче” в Черноморец Галина Христова.

Фрапираща мизерия в студентски общежития

„С докладна от кметицата от есента на 2017 г. община Созопол работи по проблема. Комисия доказа, че конструктивно сградата е годна за обитаване. Единствено има вътрешни преградни стени и настилка, които трябва да бъдат ремонтирани”, каза представителят на Община Созопол г-н Христов. Той допълни, че ремонтът ще започне около средата на месец декември. Кметът на Черноморец Добри Добрев заяви, че е сигурен, че скоро общината ще намери изход.

Репортер: Цеца Алексова

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.