Тежкият инцидент стана дълбоко в Кресненското дефиле в понеделник вечерта

Пътуване на косъм от смъртта. 50 тона скали паднаха в понеделник вечерта пред влака „Петрич-София”, секунди преди той да се удари в тях.

Осем души са пострадали при дерайлирането. А работата по възстановяването на трасето ще продължи поне два дни.

Тежкият инцидент стана дълбоко в Кресненското дефиле. Спешните екипи и пожарните не можаха да намерят мястото бързо. Спасителните екипи трябваше да изминат последния около половин километър до влака пеша.

Скалата полита към влака малко преди 19:00 часа. Със страшна сила локомотивът е пометен от 50-тонния къс. Влакът като по чудо не пада в реката. След жестокия удар някои от пътниците са ранени, други са в паника. Блокирани от едната страна от скали, а от другата от Струма, хората тръгват по релсите.

Влак дерайлира в Кресненското дефиле, има пострадали (ВИДЕО+СНИМКИ)

След час всички пътници бяха изведени на безопасно място.

„Транспортирани са по въжените мостове на реката”, обясни Боян Кондуров, РСПБЗН – Благоевград.

Рано тази сутрин започна обезопасяването на надвисналите над влака скали. Алпинисти се качиха, за да огледат района. В следобедните часове пристигна композиция с кран, чиято цел беше да изтегли падналите скали от релсите. Заради катастрофата всички пострадали пътници ще получат обезщетение.

Районът, през който минава влака, е силно скалист. От вода до земен трус - часове след инцидента алпинисти започнаха да търсят причините за падането на скалната маса. Високо в склона откриха, че в скалата от известно време има вътрешен теч.

„Най-голямата причина е водата, като замръзне, разпуква. И преди два дни е имало земетресение тук в Благоевград, с малък коефициент, обаче и то е оказало влияние”, коментира алпинистът Мартин Цонев.

Какво е състоянието на пострадалите в дерайлиралия влак?

Няколко часа преди инцидента на релсите вчера в района на дефилето беше регистриран трус със сила 2.9 по Рихтер.

„Съответно, най-вероятно, това е довело до влошаване на физикомеханичните показатели на скалите и на блока, съответно, той е изгубил устойчивост и е паднал”, коментира геологът Лазар Беров.

За властите не може да се говори за подценена опасност по трасето. Т.е. причината за инцидента не трябвало да се търси при тях.

„Класически случай на форсмажор, на непреодолима сила. Много е неприятно, защото и хората, които работят в момента на терен, работят в опасни условия, сами виждате какво е времето, има опасност от падащи скали”, коментира транспортният министър Росен Желязков.

От компанията „Железопътна инфраструктура” увериха, че трасето в дефилето се обхожда непрекъснато.

„Не е опасно, мога да го твърдя, но срещу природата не можем да се борим”, заяви Бисер Минчев, НКЖИ.

Геолозите обаче са категорични: опасни места има и мерки трябва да бъдат взети максимално бързо.

Ефективни методи за наблюдение на опасни скали има, но те са много скъпи, казват специалистите. Най-евтиният вариант били така наречените защитни козирки, които обаче в Кресненското дефиле трябва да обхванат огромна територия.

От БДЖ спряха за няколко часа и движението на влаковете между Белица и Разлог. Причината е опасност от свличане на земна маса в района. Аварийни екипи са обезопасили трасето и движението вече е възстановено.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.