Додик, Комшич и Джаферович ще си сменят местата на всеки осем месеца

В Босна и Херцеговина (БиХ) се заклеха тримата нови членове на колективното президентство на страната, начело на което първи застана сръбският националист Милорад Додик, съобщава БГНЕС.

Националистите печелят вота в Босна и Херцеговина

Тримата политици ще си сменят местата на всеки осем месеца, което е заложено по силата на сложната сделка за мир, с която приключи кървавата война в Босна при отделянето ѝ от Югославия. Според тази сделка властта е разделена между трите основни групи от население на страната: босненски мюсюлмани (бошняци), сърби и хървати.

През октомври избирателите гласуваха националисти да представляват първите две общности, което е поредният знак, че племенното разделение продължава да оформя политиката в страната повече от две десетилетия след войната.

Тримата политици положиха клетва в президентството в Сараево пред няколко десетки посланици и политици.

Додик, проруски политик, срещу когото има санкции от страна на САЩ, ще си „партнира“ в ръководството на държавата с босненския мюсюлманин президент Сефик Джаферович, който е приветства от националистическата консервативна партия SDA и хърватския президент Желько Комшич.

Комшич, който е социалдемократ, се различава от двата си колеги-националисти и призова за „Босна на гражданите“, която да надскочи общественото разделение. Той вече беше подложен на атаки от страна на основната дясна хърватска партия, която го обвинява в предателство към неговия народ и сега заплашва да възпрепятства работата на парламента.

„Понастоящем е много трудно да се намери общ знаменател за конструктивна работа между Додик, Комшич и Джаферович“, каза босненският политически коментатор Ранко Маврак в интервю за радио. „Тези тримата трябва да решат сали искат да действат като институция, която търси точки за споразумяване, или за създаване на проблеми“, допълни той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.