След нападението стопанинът му просто го отвел

Мъж е нахапан от питбул, докато разхожда кучето си на улицата.  Това е поредно нападение от опасна порода кучета.  

Проф. Иво Панов, председател на Съюза на преводачите, твърди, че стопанинът на питбула е насъскал животното срещу него и само случайността го е спасила – двама мъже са му се притекли на помощ. Панов разказва, че вече е принуден да ходи въоръжен с палка. „След като видях такава агресия – и от куче, и от човек, след като не мога да бъда защитен от държавата, трябва аз за се защитя”, каза нападнатият мъж.

Лекар: Ухапванията от кучета могат да са много опасни

Питбулът изскача от храстите и атакува домашния любимец на Панов. Той казва, че е тръгнал в друга посока, за да раздели двете животни, след което стопанинът на другото куче извикал след него да се върне, докато го обиждал. „Обясних му, че моето куче е нахапано от неговото, то е стресирано и няма никаква логика да се върна, за да ги „оправим” – според термина на стопанина на питбула”, разказа още проф. Иво Панов. Той казва, че е недопустимо изобщо да има хора, които да обучават кучета, за да ги използват за нападение срещу хората.

Виновни ли са кметовете за инцидентите с хора, разкъсани от кучета?

Десет минути по-късно и от 50 метра разстояние, след като Панов прави забележка на човека да завърже агресивното животно, той му казва нещо и питбулът тръгва към него. Кучето го събаря на земята и го захапва за крака. По думите на Панов стопанинът на питбула просто прибрал животното си без да направи нищо, за да му помогне. Кучето му, което също е пострадало, в момента също е в лошо състояние и не иска да излиза на разходка.

Два питбула нахапаха жестоко мъж и жена в Казанлък

„Става въпрос за самосъзнание, човек трябва да бъде отговорен, да знае как да отглежда едно животно, да го разхожда и да осигури безопасност на всички”, каза дресьорът Иван Пасков.

 „Няма никакви специални изисквания към стопаните, които искат да отглежда опасни породи кучета.  Страшното е, когато хората обучават кучето в това да напада други хора, това е просто неразбираемо”, коментира д-р Марина Иванова, директор на Фондация „Четири лапи”. Тя разказа, че има държави, в които за отглеждането на определени породи кучета има определени изисквания и обучения.  

В крайна сметка след като пострадалият е подал сигнал в полицията, стопанинът на питбула е получил предупредителен протокол.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.