От БСП искаха премиерът да присъства на гласуването, Борисов по това време беше на среща със синдикати и работодатели

Парламентът гласува оставката на вицепремиера Валери Симеонов и заемането на поста от досегашния началник на кабинета му Марияна Николова. Продължителни дебати по оставката предшестваха гласуването. От БСП искаха премиерът да присъства на гласуването, Борисов по това време беше на среща със синдикати и работодатели.

Парламентът гласува оставката на Валери Симеонов

Депутатът от БСП Валери Жаблянов обяви искането на опозицията на гласуването да присъства и премиерът Бойко Борисов.

„Министър-председателят отговаря за всички действия на правителството, той предлага неговия състав по Конституция, няма нищо по естествено от това да предложи промените в МС, особено когато става дума за заместник министър-председател. Мотивите за освобождаването на Валери Симеонов трябва да станат ясни от устата на премиера, защото ние така и не разбрахме по какъв повод г-н Валери Симеонов си тръгва. Считаме, че най-достоверният източник за мотивите е прмиерът и го каним настоятелно да дойде в залата”, заяви Жаблянов.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Междувременно стана ясно, че по това време премиерът Бойко Борисов е на среща със синдикати и работодатели в сградата на Министерски съвет. 

Последваха процедурни хватки, които забавиха самото заседание и се наложи да се даде 15-минутна почивка. По време на почивката се проведе Председателски съвет, който взе решение заседанието да продължи, но не се стигна до консенсус за това дали Борисов трябва да присъства на гласуването.

„Няма държавност, няма институции. Един човек решава еднолично въпросите”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„За каква олигархия говорите на това управление, а пропускате услужливо някои други, които май други лобират за тях – Николай Банев не е ли ваш комсомолец? Ветко Арабаджиев не е ли ваш”, попита Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Снимка: Олег Попов, NOVA

„Хвърляме си олигарси един върху друг, което е признание, че олигарси има, а олигарх е човек, който е свързан с властта, не с опозицията”, каза Крум Зарков.

От своя страна лидерът на БСП каза: „Има изход от тази ситуация – оставка, предсрочни избори и каквото народът реши!”

„Хората, които са гласували за ГЕРБ  и „Обединени патриоти” част ли са от българския народ, защото ние не сме някакви хора, дошли сами по себе си. Ние представляваме тези 1,5 млн. и точно затова няма да подадем оставка”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

„Това правителство – хубаво или лошо е въпрос на гледна точка. В края на краищата никой досега не е поставял метални съоръжения около парламента”, каза Славчо Атанасов от „Обединени патриоти”.

„Направихте опит да обърнете този дебат във вот на недоверие към правителството", заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов

Какво се случва в патриотичната коалиция и как това ще се отрази на управляващата коалиция коментираха депутати в кулоарите на парламента. Стана ясно, че вицепремиерът в оставка Валери Симеонов вече пореден час стои в кабинета на заместник-председателя на парламента Емил Христов. Председателят на „Атака” Волен Сидеров дойде в пленарната зала само за да се регистрира и напусна сградата на Народното събрание. Той не е подписал предложението за номинация на Марияна Николова. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: „Волен Сидеров не го е подписал. Попитайте него, аз не коментирам вътрешното взаимодействие на коалиционните партньори чрез медиите”.

Веселин Марешки коментира: „Не считаме, че НС е поправителен дом или трудововъзпитателно  училище за провалили се министри и мисля, че целият народ очаква Симеонов да напусне политиката като цяло.”

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.