Семейството може да обжалва решението в 3-дневен срок

Бизнесмените Николай и Евгения Баневи, които бяха арестувани във Франция, може да бъдат върнати на българските власти. Това реши апелативният съд в Екс ан Прованс, Южна Франция.

След ареста на Баневи: Къде отидоха парите на прехода?

В историческата сграда на Апелативния съд – бивш затвор, беше решено, че семейство Баневи трябва да бъде екстрадирано в България. Това решение обаче не е окончателно.

Баневи имат право да обжалват в 3-дневен срок. Веднага след като съдът отсъди, Евгения Банева побърза да подшушне на своя адвокат, че иска да обжалват, той обаче заяви, че все още не е сигурно.

Снимането от медии в съдебната зала беше забранено.

Николай и Евгения Баневи са арестувани в Ница

От трите възможни варианта за изход от днешното заседание, съдът се спря на най-малко благоприятното за Баневи. Френският им адвокат обаче заяви, че преди да го обжалва, внимателно ще проучи мотивите на магистратите.

„Не е сигурно, че ще обжалваме. От разговора ми с тях след обявяването на решението Баневи държат да се знае, че по никакъв начин няма да се укрият от българските власти”, заяви Венсан Пенар, адвокат на сем. Баневи.

В случай, че все пак семейството реши да оспори това решение, след 30 дни отново Касационният съд ще бъде този, който ще се произнесе. Адвокат Пенар заяви, че дори върнати в България, Баневи могат да бъдат съдени единствено по точките от двете европейски заповеди за арест, но не и за други провинения.

„Ще помислим добре, но ако решим да не обжалваме, то до 10 дни след това семейство Баневи трябва да бъде предадено на българските власти”, обясни адвокатът.

Евгения и Николай Баневи бяха арестувани на 26 октомври на летището в Ница, на път към София. Обвиненията срещу тях в България са за присвояване и данъчни престъпления.

Информация: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.