Очаква се количеството на валежите да достигне около 150 л на кв.м до уикенда

Първите обилни валежи от няколко месеца започнаха вчера в Калифорния и помогнаха на огнеборците в борбата им с най-смъртоносния в историята на щата горски пожар. С дъждовете обаче се появи и рискът от внезапни стихийни наводнения, което спъва спасителните екипи, които продължават да издирват човешки останки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Очаква се количеството на валежите да достигне около 150 л на кв.м до уикенда, включително в района на напълно унищожения от пожара град Парадайз, на около 280 км североизточно от Сан Франциско. 

Намалява броят на изчезналите при пожарите в Северна Калифорния

На пресбрифинг в община Бют местният шериф съобщи, че по последни данни броят на жертвите от пожара е достигнал 83 души. Същевременно е спаднал броят на изчезналите, за които все още няма сведения. Те са 563 - значително по-малко от досегашната цифра от около 1200. Много от хората, загубили връзка с близките си в хаоса на огнената стихия и последвалата спешна евакуация, вече са се обадили. 

Властите постепенно разрешават на жителите на изгорелия Парадайз да се върнат и да видят какво е останало от домовете им. Шерифът отбеляза, че започналите проливни дъждове създават сериозни опасения и има рискове от кални свлачища. Затова от застрашените райони при повишен риск спасителите ще бъдат изтегляни.

Синоптиците казват, че в някои от валежните райони ще се появи и силен вятър със скорост над 70 км/ч, което пък повишава опасността отломки от неразчистените още руини от пожарищата да бъдат повлечени от водните потоци или пък да хвърчат опасно наоколо. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.