Футболистът Иван Тодоров има нужда от подкрепа за лечение в чужбина

Гимнастичка продава златния си медал, а съперници на футболния терен застават един до друг в името на това да помогнат на свой колега спортист. Иван Тодоров, който е професионален футболист, е заплашен от ампутация на крака. Надежда за лечение семейството намира в Турция.

Професионален спортист, обичан мъж, щастлив баща. За съпругата му Богдана Колева Иван е най-силният човек, който познава. Последната година от неговия живот обаче поставя на изпитание силата и на духа, и на тялото му.

„Ние имахме много труден момент в нашето семейство. За съжаление тази година, буквално през няколко месеца, загубихме и баща му, и майка му. И двамата се бориха с рак, за съжаление и двамата не успяха да победят. За мен катализаторът на всичко това е стресът”, казва Богдана Колева.

Всичко започва като бучка в коляното. Лекарите казват, че е доброкачествена. Следват няколко операции, но след загубата на родителите му изследванията стават все по-лоши. Накрая идва диагнозата - злокачествен сарком на костта и меките тъкани.

Златните момичета: Постигнахме целта си, отиваме в Токио

„Единственото, което ни предложиха в България, е кардиналното решение в такъв случай  – ампутация на крак. В дадения случай при него – млад човек, спортист, за съжаление трябваше да му обясним, че трябва да му отрежат крака високо горе, което е шок. Ние двамата сме минали през всичко и двамата заедно взехме решение да се борим за неговия крак и за това да бъде пълноценен мъж, родител и това, което е бил винаги – прекрасен човек”, разказва още Богдана Колева.

Научили са го от спорта – никога да не се отказват до победа. Иван и Богдана намират надежда в Истанбул. Цената на операцията е 50 000 евро, но разходите ще нараснат многократно от последващото лечение.

„Решихме да споделим във Facebook с наши приятели. Идеята беше просто в нашия кръг да споделим какво ни се случва, за да ни помогнат. И това, което се случва през последните 24 часа, защото качихме поста на обяд, е чудо”, казва Богдана.

За броени часове половината от първоначалната сума вече е събрана. Публикацията прочита и златната ни медалистка Катрин Тасева.

„Много силно ме докосна и се трогнах. И първото нещо, което си помислих, е, че мога да направя някаква благотворителност с медал или уред. Тъй като и двамата сме спортисти и знаем какво ни коства всички тези лишения, усилия и какво значи да бъдеш шампион”, каза гимнастичката.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Млад мъж се нуждае от средства, за да спаси крака си

Катрин решава да предложи на търг най-ценното – първият и единствен златен медал.

„Този медал е много ценен и много скъп, защото първо е първият ми златен медал от световна купа и го спечелих пред родна публика. За мен това беше огромно щастие. Мисля, че няма да ми липсва като предмет. Като знам за какво го правя и някак си се чувствам щастлива и няма да усетя липсата на този медал”, споделя Катрин.

Кандидати за медала не липсват. Сред тях е дори бащата на гимнастичката.

„Жестът, който прави Катрин, е нещо неописуемо. Тя заслужава най-голямото уважение, което може да бъде поднесено”, каза Богдана Колева.

Не само Катрин, но и футболисти, които иначе са съперници на терена, организират заедно турнири в помощ на своя приятел. За семейството на Иван това е не просто финансова подкрепа, а важното послание, че не са сами в тази битка. Отсега казват, че дори и един лев отгоре да съберат, ще дарят на свой ред на други хора в нужда.

Ако имате желание и възможност да помогнете на Иван, ето данните на сметката за набиране на средства:

Иван Венциславов Тодоров
BG86CECB979010B6433100
Централна кооперативна банка

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.