Стотици работници протестират заради условията на труд и ниските възнаграждения

Протест в Девня. Работници и служители от Пристанище Варна-Запад се събраха на митинг в защита на трудовите си права.

Стотици работници протестират заради условията на труд и ниските възнаграждения. В същото време от Пристанището казват, че за последните 2 години увеличението на заплатите е с 20 % и предстои ново от догодина средно с около 5%.

„Нашите основни искания са вдигане на надценки, на основни заплати. Ние сме на заработка. Грубо се докарват 1000-1100 лева, но е нечовешки труд”, каза протестиращ докер.

Основното месечно възнаграждение е под 1000 лева, обясни служител в администрацията: „Постоянно има текучество на кадри. Идват млади хора, завършили висше образование, изкарват няколко месеца и в момента всичките са на обучения”.

„Ще се запозная в коя сфера са исканията, но това е търговско дружество. Размерът на разходите, в това число и разходите за персонал, зависят от финансовите резултати дотолкова, доколкото Пристанището се справя добре и има положителен финансов резултат, печалба за изминалата година. През изминалите години увеличението на средствата за заплата е с 20%, за тази година са планирани още увеличения. Надявам се, че исканията са с оглед защита на трудови и социални права и няма политически аспект зад тях”, каза министърът на транспорта Росен Желязков.

Репортер: Георги Александров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.