Опасни породи или опасна безотговорност?

След последния инцидент с питбул, който нахапа мъж в столичния квартал „Овча купел”, възникна въпросът има ли контрол върху собствениците на големи кучета, които ги разхождат без задължителните повод и намордник.

След като мъж беше нахапан от питбул: Собственикът на кучето с различна версия

Преди броени дни екип на „Здравей, България” се срещна с проф. Иво Панов, който беше нападнат от домашен питбул. Собственикът на кучето от своя страна заяви, че професорът е провокирал животното и то се е защитавало. Извън този спор обаче остава въпросът кой и как следи спазват ли се правилата големите кучета да не се разхождат отвързани на обществени места.

„По закон се забранява извеждането на кучета без повод, а на агресивните – без намордник”, обясни Тихомир Пърлев, главен инспектор в Столична община. По думите му грамотният стопанин трябва да прецени кога кучето му е агресивно.

Насъскан питбул нахапа човек и кучето му

От началото на годината има 2170 проверени собственици на домашни любимци. На 1670 от тях са съставени констативни протоколи с предписания. Има 71 глоби по квитанции и 35 фиша. Има 16 акта за установено нарушение за по-тежки случаи, касаещи ухапване на хора или други животни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.