В полицейските автомобили ще има ПОС терминали, за да може глобите да се плащат веднага

Депутатите решиха автомобилите без винетки да не могат да напускат страната и да не им се позволява да преминават годишен технически преглед.

Обмислят още по-строги санкции за шофиране без винетка

Глобата за коли без винетки ще бъде 300 лв., а шофьорите ще могат да заплащат на място. Автомобилите, които ще ги контролират на пътя, ще бъдат снабдени с ПОС терминали, за да бъде заплащана санкцията по банков път.

Според сега действащото законодателство на водач, който не е заплатил наложените му глоби в срок, и това се установи при проверка на пътя, се отнема шофьорската книжка до заплащане на глобите в пълния им размер. 

Предвижда се и вариант задълженото лице да може да плати глобите в рамките на два часа след връчването на акта за принудително отнемане на шофьорската книжка. Със 109 гласа "за", 15 "против" и 18 "въздържали се" депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за движението по пътищата.

Премахва се и изискването за представяне на хартиен носител на определени официални удостоверителни документи, необходими за издаването на удостоверение за регистрация за извършването на пътна помощ по пътищата, отворени за обществено ползване.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.