Сотир Цацаров е поискал с писмо до премиера да бъде информиран докъде е стигнала работата по препоръката за преразглеждане на договора

Главният прокурор е поискал с писмо до премиера да бъде информиран докъде е стигнала работата по препоръката на прокуратурата да бъде преразгледан концесионният договор на фирма "Юлен" за „Ски зона Банско”. Още през юни след сигнал на политическа партия "Зелените" държавното обвинение е препоръчало да бъдат предприети незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази в концесионния договор.

"Казусът с концесията на „Юлен” в курорта Банско стои на вниманието на държавата от години. А на сегашния министър на екологията от почти две", обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов. Парите, които „Юлен” плаща са около 300 хиляди лева на година.  Сега държавата ще иска повече.

„Като, освен увеличаване на концесионното възнаграждение, ще искаме и да се прецизира в концесионния договор”, обясни Димов.

Договорът с „Юлен” е подписан преди 17 години, по време на правителството на НДСВ. Основният проблем пред властта е, че не може да уточни териториите, които дружеството може да ползва по концесия. В договора се цитира площ с три различни граници. Едната от 99 хектара, втората от 818 и третата от 1075 хектара. 

„Не е ясно коя от площите всъщност е дадена. Тепърва ще се види какви са възможностите да се намери разумно решение, в рамките на този безпорядък, който е оставен през 2001 г.”, заяви Нено Димов.

На следващото заседание на правителството министърът на екологията ще поиска да бъде упълномощен да води преговорите за промяната на концесионния договор с „Юлен”. Въпрос на уточнения било и с колко ще се вдигне концесионната такса.

"Договорът трябва да се разгледа и да се реши между институциите. Ние си работим и осигуряваме работа на хората", каза Иван Обрейков, маркетинг директор на "Юлен".

Отговор от юридическия отдел се очаква в началото на следващата седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.